Монтираха суперинтелигентна „пасарелка“, която следи трафика

2/3 от камионите, които минават през Пловдив са претоварени, показват данните от лабораторията „Интелигентни транспортни системи“ на Техническия университет.

Тя може да бъде предоставена по законоустановения начин на полицията или общинския център за управление на трафика за генериране на оптимални решения.

Системата е известна като пасарелка и е монтирана пред втори корпус на на бул. „Санкт Петербург“.

Функциите на разработката са управление на трафика, чрез обработка на данните за брой на превозните средства, техните габарити, тегло и скорост. Има камери, които четат номерата на автомобилите и показват външния им вид.

В асфалта са вкопани индуктивни сензори, които засичат скоростта и дават старт на камерите, както и сензори за тегло, измерващи натоварването на осите и на цялото превозно средство. Има и сензори, измерващи геометричните размери на превозните средства – ширина, дължина, височина. Цялата система е много сложна, защото обобщава информация от 3 вида сензори за тегло, 3 вида камери, има и метеорологична станция, измерваща температура, влажност, скорост и посока на вятъра, дебелина на водния филм върху асфалта, точка на замръзване, точка на оросяване, валежи, видимост, посочи ръководителят на лабораторията проф. д-р Гриша Спасов.

Само за месец май са преминали през 14-те входно- изходни магистрали на Пловдив са приминали близо 2 милиона и 500 хилядипровозно средства, посочи зам.- директорът на МВР в Пловдив Васил Костадинови и изрази надежда, че технологията ще подпомогне контрола на трафика.

Финансирането на разработката е по договор BG05M2OP001-1.002-0023-C01 на Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж „2014-2020“. Събитието е част от дейностите по проект BG05M2OP001-1.002-0023 Център за компетентност „Интелигентни мехатронни, eко- и енергоспестяващи системи и технологии“, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейските структурни и инвестиционни фондове.

www.radioplovdiv.bg