Честваме 85-годишнината на Милчо Левиев с концерта „Соната 57“

През 2022 година отбелязваме 85 години от рождението на Милчо Исаков Левиев с проекта „Соната 57“. 


Събитие реверанс към големите в музиката!

Така може да се окачестви една от последните творчески идеи на композитора Милчо Левиев, породила създаването на оригинални аранжименти за глас и камерни инструментални формации върху теми от емблематични произведения на Барток, Шопен, Владигеров, Равел, Вила-Лобос, Чайковски, Рахманинов…

Всъщност идеята му, реализирана посмъртно в албума „Соната 57“, не е неочаквана. Помним: той обичаше да напомня, че музиката произлиза от музика. Думите му все намекваха, донякъде и шеговито, за онзи особен аспект на диалогизма в музиката, за онзи нестихващ разговор с минали музикални събития, втъкан в природата на свободната музика. Намекваха и за превръщането на „позната музика“ в ново произведение, което, поне в джаза, често е израз на креативно съавторство. Вярно, съавторството в случая, осъществено с помощта на виртуалната комуникация, носи необичайни перспективи.

Отделните партии на пиесите в албума, „подадени“ приживе от Маестрото, са дело на повече от 40 бележити артисти, все негови приятели и съмишленици, пребиваващи в различни точки на света, белязали с таланта си завинаги съвременната музика. Финалната работа върху техните записи е осъществена в Пловдив от екип на Валери Костов. А обединяващият акцент в пиесите – гласът на Вики Алмазиду – сякаш допълва и вдъхва нов живот в ярките ни спомени за космополитния дух на музиканта и човека Милчо Левиев.

Проектът има за цел да предоставя възможности за изява и на млади творци, както и да подпомага творчески обмен и колаборации между утвърдени артисти и младите им колеги.

Участници: Антони Дончев – квинтет, Оркестърът на Опера Пловдив с диригент К. Добройков, Валери Костов – аранжор, В. Алмазиду – Гърция, Т. Спасов, Г. Ферис – Франция, Д. Линкс – Съединени щати, Йо. Корцоглу – Гърция, В. Стефановски, С. Лацияс – Гърция, П. Салчев, Т. Бакърджиев, Братя Владигерови, HUMANE TOUCH


Проект на СДРУЖЕНИЕ ЗА КУЛТУРА И ОБРАЗОВАНИЕ М. ЛЕВИЕВ, част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

m.filibe.com