Пловдивски ученици с престижно отличие от Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер“

С престижно отличие се завърнаха учениците от 11 а клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, с преподавател и художествен ръководител – Роберт Попов, от тазгодишното издание на Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер“ 2022 в София.

Талантливите млади аниматори от гимназията спечелиха Специалната награда от директора на фестивала -Надежда Славова, която е и председател на Българската асоциация на независимите художници и аниматори (БАНХА) „Пройко Пройков“.

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм „Златен кукер – София“ започна на 25-и и продължи до 29 май 2022 г. Домакин на събитието бе НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“. Темата на фестивала тази година беше “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят“.

МФАФ „Златен кукер – София“ стартира през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел – обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници. Той е мост между младите професионалисти от цял свят.

На Фестивала ежегодно се връчват 10 награди. Провежда се и национален конкурс за най-добър български анимационен филм. Гран При е „Златен кукер“, а Специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков, патрон на БАНХА.

Тази година в програмата бяха включени изложби, анимационни работилници, майсторски класове, както и селекция от 120 филма (избрани от 2700) от 98 страни. Специален гост и председател на журито бе световноизвестният аниматор и член на Холивудската академия Хуан Пабло Сарамея.

Преди да получи своя „Оскар“ за филма „Луминарис“, той беше жури на второто издание на фестивала „Златен кукер“.

m.filibe.com