Над 450 самодейци от Видинско участваха във фестивала за автентичен фолклор „Дунавски ритми“

Над 450 самодейци от Видинско участваха в 11-то издание на фестивала за автентичен фолклор „Дунавски ритми“.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Фестивалът продължи близо седем часа на откритата сцена пред видинската художествена галерия „Никола Петров“, видя репортер на БТА.

Сред самодейните колективи и индивидуални изпълнители бяха избрани и видинските участници в ХІI Национален събор на народно творчество в Копривщица, съобщи за БТА Любомир Илиев, секретар на видинското читалище „ Цвят 1870“, организатор на фестивала.

Съгласно регламента Националният събор на народно творчество в Копривщица се провежда на два етапа – регионален и национален. Самодейните читалищни състави представиха богатото фолклорно наследство на Видинска област, нейните обичаи и традиции, като целта е това фолклорно наследство да бъде предадено на младото поколение, каза още Любомир Илиев.

Едно сдружение и 28 читалища от Видинска област се изявиха днес на откритата сцена. Над 450 самодейци – индивидуални изпълнители, танцьори, певци, музиканти се надпяваха, надсвирваха и надиграваха. Представени бяха и различни автентични носии, характерни за Видинския край, допълни Илиев.

Сред най-интересните автентични народни носии, представени на събора бяха сватбен булченски костюм от самодейци от с. Неговановци, традиционните мъжки и женски костюми от с.Раброво, женски сукманен костюм от Дунавци, традиционен костюм за момиче и момче, момински костюм и женски жътварски костюм от село Салаш. Най-малките самодейци, представили народните си костюми, бяха 2-годишният Патрик Цветанов и 3-годишната Пламена Цветанова от село Стакевци, допълни Илиев.

Специално експертно жури – д-р Сашка Бизеранова, етнограф от Регионален исторически музей Видин, Иван Петров, етнограф от Института по етнология и фолклористика при БАН и Николина Василева, оценяваше изпълнителите. Журито обяви, че в понеделник ще станат известни тримата победители в три категории за автентични носии – за мъжко, женско и детско облекло, които ще бъдат допуснати до участие в Националния събор в Копривщица. Отделно от тях журито ще обяви и допуснатите самодейни състави и индивидуални изпълнители за събора в Копривщица, каза още секретарят на видинското читалище. Той уточни, че тазгодишния регионален етап се проведе за първи път под егидата на областния управител на Видин Любен Иванов. Всички участници получиха сертификат за участие в регионалния етап на Национален събор на народно творчество в Копривщица от Областния управител и грамота за участие във фестивала за автентичен фолклор „Дунавски ритми“ от видинското читалище „Цвят 1870“ каза още Любомир Илиев.

www.bta.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев