Рицари и гладиатори от Франция, Румъния и Унгария се включиха в шествие на Главната

Робски пазар, демонстрации на бит, храна, традиции, ритуали ще видят посетителите на фестивала „Пловдив – древен и вечен”.

Групи с рицари и гладиатори от Франция, Румъния и Унгария се включват във фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ от 27 до 29 май.

Той започва тази вечер в 18.30 ч., когато от пл. „Централен“ към Римския стадион ще тръгне внушително шествие с участниците. Сред тях са и чуждестранните гости.

На 28 и 29 май в парк „Лаута“ гладиаторското училище „Ludus Usus Nigrus“, което е подготвило 8 класа на най-добре обучените и смели гладиатори в Румъния, ще демонстрира битки. Възстановчиците са гостували на различни фестивали както в родината си, така и в Италия. Сега ще ги видим и в България. Възстановки на битки от 13 век ще покажат унгарците от фондация Milites Christi. „Представяме ордена на тамплиерите със специален акцент върху 1217 година – кръстоносен поход към Отремер на унгарския рекс Андреас“, казват те.

Възстановчици, които представят рицарите тамплиери от Мистериозния орден, пък са гостите от Франция. „Les Blancs Manteaux“ пресъздават историята на този богат и могъщ орден, който очарова историците и обществеността в продължение на векове с разкази за рицарите тамплиери, финансовата им проницателност, военните им умения.

Цялата програма на фестивала ще предложи на посетителите множество любопитни събития. Още тази вечер на официалното откриване на Римския стадион от 19 часа ще се насладим на музикални изпълнения на финалистите от „България търси талант” група „Фрея”, талантите от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства ще представят антична поезия. Танцьорите от Ера балет също ще се включат в откриващото събитие. Публиката на Римския стадион ще види и античен ритуал за призоваване на благосклонността на боговете. Битки между гладиатори от школите ще демонстрират Ludus Lupercalis, Ludus Traex, Ludus Usus Nigrus. Ще видим и Combat reenactment (реконструкторски бой) и Historical Medieval Battles (Исторически средновековен бой).

Фестивалът ще бъде открит официално тази вечер от заместник-кмета по култура, археология и туризъм на община Пловдив Пламен Панов.

В събота и неделя фестивалът се пренася в парк „Лаута”. Там в лагер „Античност” ще има представяне на антични занаяти, бит и култура, стрелба с античен лък, боравене с оръжия; модата на античния свят с участие на публиката; винария антика – виното на стария свят; битка на римляни и варвари; военна клетва, победените в битката влизат в римската армия; античен робски пазар; антични ритуали.

В лагер „Ранно средновековие” ще има демонстрации на ранносредновековни занаяти – ковачество, плъстарство, кожарство, накити и аксесоари на облеклото; ранносредновековната храна и приготвянето ѝ на открито, бит и култура на българите от тази епоха; конни демонстрации и стрелба с лък от кон; представяне на Ранното средновековие, облекла и въоръжение, воински умения и строй на армиите; демонстрация на средновековни бойни практики от земя и от кон – стрелба с лък и бойни умeния със сабя, бич и копие; средновековна школа за млади воини – обучение на младежи и деца в стрелба с лък, боравене с копие, щит и сабя.

Лагер „Късно средновековие” също очаква посетителите с демонстрации на занаяти от Късното средновековие, бит и култура на българи, ромеи, латини и рицари по нашите земи; представяне на късносредновековните облекла и въоръжение, воински умения и строй; средновековната кухня и медицина – демонстрации и презентации; историческа презентация „Цар Калоян и рицарите от Филипополското херцогство“. Там в събота от 19 ч. ще има изпълнение на средновековна музика от група „Фрея”.

Лагерите са отворени за посетители от 10 до 18 часа в събота и от 10 до 14 часа – в неделя. Входът за всички събития на Римския стадион и в парк „Лаута” е свободен.

В неделя – 29 май, на финала на фестивала в Епископската базилика от 14 часа ще има възстановка на раннохристиянска литургия на старогръцки език. Тя ще бъде представено от сдружението за исторически възстановки „Мос Майорум Улпие Сердице“.

Фестивалът „Пловдив древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство” се провежда с финансовата подкрепа на Община Пловдив и спомоществователите и партньорите КЦМ 2000 ГРУП, Стефанов Мотърс ООД, LuxuryLiving, Дигитална агенция SEOMAX, РД Студио ООД, Винзавод Асеновград, Деликатес Житница, бира Йегерхоф, Rijo’s BBQ, Antiko.bg, магазин Кристал, RiceUP!, „Улпия“ Пловдив, Rotary Club Plovdiv International, Брадърс Секюрити Пловдив, Унгарски институт – София, Аграрен университет – Пловдив, Общински институт „Старинен Пловдив“, ЕРА балет, Изворна вода Бачково, Гергана Бенчева, Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, Училища Максимум.

Форумът е част от Културния календар на град Пловдив – „Най-добра европейска дестинация за 2022 г.” в престижната класация „European Best Destinations“.

m.filibe.com