Проектозаконът „Магнитски“ запали нов скандал в управляваща

Проектозакон, чиято нужда беше предизвикана от наложените преди време американски санкции на български граждани по нормите „Магнитски“, е на път да предизвика нов трус в управленската коалиция.

Ден след като се появиха информациите, че във финансовото министерство вече циркулира и се обсъжда проект за специален закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата, от ИТН го обявиха за абсолютен фашизъм. ДБ, БСП също се изказаха против. Остри реакции дойдоха и от опозицията в лицето на ДПС и ГЕРБ. Министерството на правосъдието отрече изтеклият в някои медии проект да е на работната група, която подготвя регулацията след санкциите „Магнитски“ и обяви, че той противоречи на Конституцията и конвенцията за правата на човека.

Такъв проект не е обсъждан с ИТН, не сме го виждали и не ни е изпращан, заявиха депутатите на Слави. Ако въобще това е минало през мозъка на някой извратен политик, това е абсолютен фашизъм, заяви в парламента Станислав Балабанов. Той напомни, че са се изправили се срещу бившето статукво, което беше превърнало институциите в бухалки. Сега се предлагало същото.

Надявам се само да е обсъждано във въздуха и да не е приложимо, така без съд и присъда не може, обяви Балабанов.

Определено опасен проект, който не мога да си обясня с друго, освен с желанието на авторите да унищожат всеки, когото не харесват. Това написа в социалните мрежи по-рано проф. Николай Радулов, също депутат от партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“. „Писането на списъци, по които става репресирането е чисто фашистка практика, а гаранция за почтеност и справедливост при изготвяне на такива списъци не може да съществува. Това не е проект на властта, както се изразява автора, това е проект на тясна група неизвестни хора около Асен Василев. Такъв проект няма никакъв шанс да мине през НС, но неговото промотиране и представяне може само безкрайно да компрометира коалицията и е от интерес само за ГЕРБ“, твърди още Радулов.

Информацията, че има такъв проект се появи по БНР(link is external) и от Националното радио твърдят, че разполагат с него. За него като концепция се говори още от септември г.

Той предвижда финансовият министър да оглави Междуведомствения съвет, в който ще влизат заместник-министрите на правосъдието, външните и вътрешните работи, на икономиката и индустрията, зам.-директорите на НАП и ДАНС. Органът ще бъде консултативен орган към Министерския съвет.

Предвижда се да бъдат създадени национални списъци – на лицата и свързаните лица, за които има събрани данни, че използват с престъпни цели високотехнологични продукти; извършват злоупотреби и измами в киберпространството или нерегламентирана дейност на инвестиционни посредници или пък се опитват да трансферират чрез български банки средства с неустановен произход, както и злоупотреби със средства на ЕС.

МП: Проектът противоречи на Конституцията и на конвенцията за правата на човека

Разпространеният в медиите законопроект има несъответствия и явни противоречия с Конституцията, актовете на Европейския съюз и Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен в този му вид от Министерство на правосъдието и поставен на обсъждане. Това обяви правосъдното министерство, докато скандалът набираше сила. От съобщението така и не става ясно чии е изтеклият в медиите проект. Съобщава се обаче, че има работна група, която да изготви такъв проект и в нея „участват и експерти на Министерството на финансите, на външните работи, БНБ, НАП, представители на академичните среди и др.“. Групата още работи и е категорична, че нужда от регулация има, но тя трябва да съответства на българския и европейския правов ред. „Работата на групата е динамична и веднага след като законопроектът бъде готов, той ще бъде разгласен по съответния законоустановен начин“, обещава МП.

ДПС: ОТ АРХИВИТЕ НА БЕРИЯ

Интересното е, че мнението на ИТН съвпадна напълно с това на ДПС. Депутатът от движението Хамид Хамид определи появата на проектозакона, и въобще поведението на правителството, като „пълзящ фашизъм“. „Може би е намерен някъде в архивите на Лаврентий Берия от едно време, да е нереализиран закон на Берия. В компилация с трудовете на Химлер и на Гьобелс, наистина се е получил един добър труд, с който управляващите целят да подчинят своите коалиционни партньори, които от няколко дни мрънкат за едно или друго“, с неособено сериозен тон коментира Хамид.

По същия начин заговори депутатът и за водачите на ПП. „Този закон, дококото разбрах, е писан от Асен Василев. Той цели да оправи своите коалиционни партньори. Даже негови приближени казват, че това е специално за Слави Трифонов и Корнелия Нинова. А ние имаме привилегията нас да ни оправя премиерът“, каза насмешливо Хамид. А накрая сериозно предупреди: „От 30 години все някой оправя ДПС и виждате как все ни е оправил. Ако позволите да цитирам един класик: Много като него вече плакаха.“

ДБ: ПАС КЪМ МЕДИИТЕ

Христо Иванов – съпредседателят на ДБ, обяви, че такъв проектозакон на практика няма. Причината е, че нищо подобно не е било политически съгласувано в управляващата коалиция. Той беше категоричен, че публикуваният в медиите текст на проекта „в никакъв случай не може да бъде подкрепен от ДБ“. „Очевидно в тези текстове имат противоречия, създават проблеми с Конституцията, с Европейската конвенция за правата на човека“, посочи Иванов.

По думите му, публикуването на проекта е „пас към медиите“ от страна на „хора, които се притесняват от още една вълна санкции по „Магнитски“. „Ние по някакъв начин ще трябва да уредим вътрешноправните последици от тези интервенции. Докато в България няма правосъдие, на което всички да имаме доверие, и си решаваме проблемите с обвинения в корупция, България ще бъде отворена към външни фактори, включително САЩ, да правят подобни интервенции, които създават абсолютно извънредна ситуация в нашето правно пространство, които после да се чудим как да ги уредим и така да произвеждаме такива публични драми“, допълни десният политик.

БСП: НАПЪЛНО НЕПРИЕМЛИВО

От БСП заявиха, че не се произнасят по слухове в интернет. „Този закон не е коментиран в коалиционния формат, не е коментиран вътре в партиите. По този начин, по който беше представен в медиите, той е абсолютно неприемлив, няма как да бъде подкрепен и мисля, че няма разумен човек в държавата, който да каже „да“ на това, което беше публикувано“, заяви категорично председателят на червената парламентарна група Георги Свиленски.

ГЕРБ-СДС: ПОЛИТИЧЕСКА ПАТОЛОГИЯ

Депутатът от ГЕРБ-СДС Томислав Дончев заяви, че проектозаконът никога няма да види бял свят, тъй като противоречи на Конституцията. „Този текст означава, че утре, ако някой от вас обиди или наскърби Кирил Петков или Асен Василев, на вас могат да ви запорират цялото имущество“, обясни той на журналистите.

Дончев обяви, че се притеснява повече от „степента на индивидуална и политическа патология, която е родила подобен текст“. И допусна, че следващата стъпка на правителството е да започне да обявява опонентите си за „врагове на народа“.

В ДЪЛБИНИТЕ НА ПОЛИТИКАТА

Пред „Сега“ депутати, пожелали анонимност, коментираха, че проектозаконът е категорично противоконституционен заради заложената в него практика да се налагат санкции без съдебен процес, само с решение на изпълнителната власт. По-сериозни обаче са политическите импликации от излизането на проекта наяве сега. Това подсказва, че предстои съвсем скоро да бъдат наложени нови американски санкции на лица и организации в България. Миналото лято санкции за корупция бяха наложени на депутата бизнесмен от ДПС Делян Пеевски, на хазартния бизнесмен Васил Божков и на Илко Желязков, който тогава беше зам.-председател на комисията за контрол на СРС-тата.

Проектозаконът е нескопосан опит да се реши проблемът с прилагането на американския закон „Магнитски“ на българска територия, смятат депутатите. Проектът няма да влезе в Народното събрание, но ще предизвика политическа буря, която ще бъде използвана от силите, очакващи да бъдат засегнати от поредната порция санкции.

В това развитие се вписват обвиненията на ДПС към премиера Кирил Петков, че е заплашил движението с името на ръководителя на Офиса за координация на санкциите към Държавния департамент – Джеймс О’Брайън. Това обяснява и защо проектозаконът се появява публично в толкова суров вариант – като политическа провокация, която може да потопи всякакви усилия за нормативното уреждане на казуса с прилагането на санкциите у нас.СЕГА