Безплатни прожекции на корейски филми в Lucky – Дом на киното

Посолството на Република Корея в България обявява началото на „Седмица на Корея 2022“, поредица от събития, посветени на Корея.

Откриването ще се състои на 3-ти юни от 18:30ч. в Дом на киното в София с филма „Бягство от Могадишу“.

По традиция прожекции ще има и в Пловдив. Те са на 10 и 11 юни, а домакин отново е Lucky Дома на киното. Входът е свободен, филмите са със субтитри на български език.

На 10 юни в 18.30 часа ще видим филма „Бягство от Могадишу“, а на 11 юни от 15.00 часа – филма „Забранена мечта“. Прожекциите на филмите ще бъдат придружени и от фотоизложба, представяща корейската традиционна архитектура.

Бягство от Могадишу / Escape from Mogadishu

Република Корея, 2021, със субтитри на български език, 2ч.

Режисьор: Рю Сонг-уан

В ролите: Ким Юн-сок, Джо Ин-сънг, Ху Джун-хо и др.

„Бягство от Могадишу“ е въздействащ трилър, базиран на действителни събития от 1991г. Действието се развива в Могадишу – столицата на Сомалия, която по това време е в гражданска война. Посолствата и на Република Корея и КНДР се стремят да влязат в Организацията на обединените нации, но за това се нуждаят от гласа на Сомалия. Следват напрегнати моменти, динамични обрати и една единствена, обединяваща цел – бягството. Финият хумор, актьорската игра и енергична режисура печелят на филма многобройни отличия на световната сцена.

Забранена мечта / Forbidden Dream

Република Корея, 2019, със субтитри на български език, 2ч. 12мин.

Режисьор: Хо Джин-хо

В ролите: Хан Сук-гю, Чой Мин-шик и др.

„Забранена мечта“ е историческа драма, базирана на истински личности от времето на династия Чосон (1392-1897). Филмът представя взаимоотношенията между Крал Седжонг – най-известният владетел от династията и един от най-изтъкнатите личности в корейската история и един учен, изобретател и инженер. Филмът е една вдъхновяваща история за силата на ума и постигането на целите на великия управник, а именно да постави Чосон на картата на света, да създаде неговата културна идентичност и да даде тласък на развитието на науката.

Посолството на Република Корея в България има удоволствието да съобщи, че на 27 май ще бъде излъчен първия епизод от поредица открити кулинарни демонстрации, които имат за цел да запознаят любителите на корейската кухня както със специфични, лесни за приготвяне корейски рецепти, така и с конкретни региони на страната, които са и популярни туристически дестинации.

Първият епизод е посветен на кухнята на град Тегу: мариновани ребърца, супа с нудли, палачинка от тиква, супа с телешко месо и ряпа. Демонстрацията ще бъде направена от официалния готвач на посланика на Република Корея – шеф Парк. На демонстрацията ще присъстват почитатели на корейската кухня, избрани с конкурс, а самият урок ще завърши с дегустация. Всички присъстващи ще получат и сувенири от град Тегу.
LikeShare

www.mediacafe.bg