Представителите на област Плевен в Националния събор за народно творчество в Копривщица ще бъдат избрани на 11 юни

Представителите на област Плевен в 12-то издание на Националния събор за българско народно творчество в Копривщица ще бъдат избрани на 11 юни.


 

novini

 

 

 


Да запазим уникалния български фолклор

Това съобщи Виолета Иеремиева, заместник областен управител на област Плевен.

„По регламент в Събора участват носители и наследници (групови и индивидуални) на локално нематериално културно наследство – певци, свирачи, танцьори/игрохорци, разказвачи на народни предания, легенди, приказки, анекдоти и други; групи за народни обичаи – от всички области на страната, които представят местни традиции“, добави Иеремиева. Не се допускат до участие изпълнители, чийто репертоар се състои от произведения на обработения фолклор.

От Областна администрация – Плевен е изпратена информацията, както и регламента за участие, до читалищата и общините в областта. Желаещите да участват е нужно да го заявят към съответната община по местонахождението си, след което координатор ще обобщи и изпрати информацията до областната управа до 16 часа на 19 май.

Дванадесетото издание на Националния събор на българското народно творчество ще се проведе на 5, 6 и 7 август. Той се организира от Министерство на културата, Община Копривщица, областна администрация на Софийска област, Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Медиен партньор е Българска телеграфна агенция.

Националният събор на българското народно творчество в Копривщица се провежда от 1965 г. насам, а от 2016 г. е вписан в Регистъра на добрите практики за опазване на нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО.

www.bta.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на e-mail: [email protected].Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев