Танци от гетата на Рио де Жанейро взривяват Пловдив

На 22 и 23 май ONE DANCE WEEK представя танцовата компания на Сао Пауло със зрелищен спектакъл.

В неделя и понеделник (22 и 23 май) в Пловдив ще бъде представена европейската премиера на спектакъла ТОВА Е ТАНЦ! на Balé da Cidade de São Paulo.

Спектакълът е вдъхновен от родения във фавелите на Рио де Жанейро нов стил в музиката и танца – Passinho (пасиньо). За да пресъздаде истинския дух на Passinho, хореографът Henrique Rodovalho кани най-добрите танцьори на Рио де Жанейро в този стил – Celly I.D.D и Jonathan Neguebites. Българската публика ще се запознае и лично с тях, следващата година, когато те ще гостуват на ONE DANCE WEEK със свой собствен спектакъл, като част от ФОКУС БРАЗИЛИЯ.

В новия спектакъл на компанията на Balé da Cidade de São Paulo ще видим едни от най-добрите танцьори на Бразилия, които ще демонстрират пред публиката в Пловдив покоряващата, непринудена и красива същност на Passinho. Това е взривоопасен танц, роден колективно и свободно, който разказва истории и пренася публиката в ритъма и атмосферата на градския живот в Бразилия.

В събота (21.05) от 10:00ч. ONE DANCE WEEK кани и всички украински деца и техните български приятели на  танцова работилница с бразилската компания Balé da Cidade de São Paulo в залата на школа Dance Station, Пловдив. Работилницата е с вход свободени е подходяща за деца от всички възрасти, които искат да се докоснат до магията на съвременния танц.

Билети за спектакъла в Дом на културата “Борис Христов” ще намерите онлайн от мрежата н ЕPAYGO и на касите на EasyPay в цялата страна.

Трейлър на ТОВА Е ТАНЦ! гледайте тук.

Танцовата компания на Сао Пауло (BCSP) е създадена на 7 февруари 1968-а година под името Corpo de Baile Municipal (Общински балет на Сао Пауло). Първоначално трупата участва в оперните постановки в Общинския театър на града (Theatro Municipal) и изпълнява произведения от класическия репертоар. Първият й художествен ръководител е Джони Франклин. През 1974-а под ръководството на Антонио Карлос Кардосо балетът се превръща в компания за съвременен танц. Това решение определя идентичността на компанията, която днес има значимо присъствие на южноамериканската танцова сцена и продължава да оставя отпечатък чрез своите нововъведения в танцувалния език и изящните композиции с прецизно подбран състав, които изнася пред публиката. На 25 септември 1981 г. компанията е преименувана на Balé da Cidade de São Paulo.

Експериментирането е основна характеристика на траекторията на трупата през 80-те години на миналия век. Танцьорите са насърчавани да допринасят със собствени хореографски идеи, което води до създаването на изключително напредничави творби.

Международно признание и успех компанията получава с участието си в Биеналето на танца в Лион, Франция, през 1996-а. Оттогава насам европейските й турнета се радват на одобрението и на танцовата критика, и на публиката във всички големи театри, в които компанията гостува, затвърждавайки своето място на световната танцова сцена. От 2001-а насам BCSP разширява дейността си, като представя програми за обучение на публиката и паралелни културни проекти, главно образователни събития в град Сао Пауло, споделяйки артистичното си наследство с населението на града.

Дълголетието на BCSP се дължи на строгия професионализъм и техническите стандарти на състава и артистичния екип. Компанията успява да привлече водещи бразилски и международни хореографи за съвместна работа и създаването на нови произведения. Широкият спектър на техните постижения показва колко важен е приносът им към културата на Сао Пауло, към постоянното създаване на качествени художествени произведения за населението на града. Понастоящем артистичен директор на компанията е Каси Абранчез. Тя сътрудничи активно с Общинския театър на Сао Пауло, чиито генерален директор е Андреа Карузо Сатурнино.

ТОВА Е ТАНЦ! | Balé da Cidade de São Paulo

22 и 23 май – 19:30

Дом на културата “Борис Христов”

www.onedanceweek.com

ONE DANCE WEEK 2022 e част от програма Наследство на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. ONE DANCE WEEK 2022 се осъществява с подкрепата на Община Пловдив и Министерството на културата на Република България.

Генерален спонсор: Programista;

Партньори: SiteGround Life, Walltopia , ULPIA TECH, Фондация Лъчезар Цоцорков, Европейски Пътища, 1 FOR FT, Villa Velis и Велис Винярдс, DEVIN, Spark Bulgaria – electric car sharing.

m.filibe.com