Седмица на традиционните занаяти в Регионалния етнографски музей – Пловдив

Седмица на традиционните занаяти в Регионалния етнографски музей на Пловдив.

След прекъсване от две години, заради пандемията от COVID – 19, сме щастливи да обявим, че тази година предстои четиринадесетото издание на Седмица на традиционните занаяти, което ще се проведе от 27 юни до 3 юли 2022 г.

По този повод Регионален етнографски музей – Пловдив кани майстори от цялата страна да се включат в този цветен празник.

През седмицата ще бъдат представени различни занаяти, за да се види не само труда, но и хората, които въпреки трудностите продължават да работят и да носят духа на традициите. Ще дадем възможност на посетителите да усетят магията, която материализира майсторските идеи в уникални произведения и превръща занаятчията в творец.

Надяваме се да засилим интереса на децата и младите хора към традиционните занаяти, защото при нас могат да видят не само готовото изделие, но и да участват сами в изработката му, т.е да чиракуват при майсторите.

На тези срещи занаятчиите „сверят часовниците си“, като обменят творчески идеи, разговарят за проблемите, но и се радват на постигнатото от всеки един от тях.

По стар български обичай през цялата седмица ще има музика и танци, ще се вият кръшни хора между чимширите в двора, ще има изненади, с които занаятчиите да запомнят гостуването си в Регионален етнографски музей.

m.filibe.com