Пловдив е домакин на Фестивала за улични изкуства 6Fest 2022

За първи път фестивалното издание ще бъде общо 7 дни в три последователни седмици.

Основната фестивална програма ще бъде от 20 до 21 май, а допълнителната, посветена най-вече на работилници за непрофесионалисти в уличните изкуства – на 14, 15, 28 и 29 май.

Събитията ще се проведат с вход свободен на открито на локации като пешеходна улица “Княз Александър І”, площад “Централен”, Цар Симеонова градина, Акведукт на Бунарджика и др.

В духа на европейската карнавална традиция основното събитие на фестивала е карнавален парад по главната пешеходна улица на Пловдив “Княз Александър І” с участници от различни формации от фестивала – танцьори, циркови артисти, артисти на кокили.

Концепцията на фестивала 6Fest е да представи в програмата си разнообразни улични изкуства, включително мултижанрови спектакли – карнавален парад с кокили и подвижни конструкции (Театър на огъня и сенките Fireter), циркови представления (Combino Project, Пътуващ театър “Скрин”), открити класове на танцови формации (Танцово студио “Duende”, Танцово студио “Пантарей”, The Center, Dance Home, Emotion Dance, Sleepwalkingz), антична възстановка („Първи Италийски легион“).

Уличният фестивал 6Fest следва съвременната световна и европейска тенденция изкуствата да се случват по-близо до хората, в обществените пространства. Неформалността на уличните изкуства, цирка и карнавала оживява градската среда, спомага за по-лесния контакт на твореца с публиките. Фестивалът включва събития с висока интерактивност – уличното изкуство приканва публиката да участва в представленията. Именно в това се състои и социалната значимост на проекта, който активира гражданите като съавтори на изкуствата и превръща улиците, площадите, парковете и откритите места на града в творчески пространства.

Проектът е продължение на първото издание на уличния фестивал 6Fest в Пловдив, което беше част от официалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, чсат от Културния календар на града през 2020 и 2021, и специалното издание през 2020 г., посветено само на уличните огнени спектакли, реализирано с подкрепата на Министерство на културата.

През 2021, благодарение на програма Наследство в предстоящото си издание 6Fest отново подкрепя популяризирането на пловдивски арт формации. Фестивалът продължава и концепцията си да представя в Пловдив творци и арт групи от други градове в страната, както и съвместните интердисциплинарни пърформанси с цел развиване на творческите партньорства.

Проект на Сдружение “Обществен комитет “Васил Левски” – Габрово”, част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив – Европейска столица на културата.

m.filibe.com