Путин нареди ревизия на схемата за плащане на газ от вражески страни

Русия търси начин да си запази приходите от продажби на синьо гориво в ЕС

Русия очевидно е притеснена за приходите си от продажби на газ за ЕС, защото търси изход от проблема с плащанията от „неприятелски държави“ – проблем, който Кремъл сам създаде. През март президентът Путин издаде указ, според който „неприятелите“ ще трябва да плащат за руското синьо гориво в рубли. ЕС обяви, че това би било нарушение на санкциите, наложени срещу страната заради агресията в Украйна. България и Полша, които първи трябваше да преведат аванси за доставките за май, направиха плащания в евро, но „Газпром“ върна парите и им спря „кранчето“, като заплаши, че това чака и други държави, които отказват да се съобразят с указа на Путин. Брюксел обяви, че няма да се поддаде на „газовия рекет“.

Преди дни стана ясно, че „Газпром“ е разпратил писма до компаниите – купувачи руски газ, от „враждебни страни“, в които има обяснява, че има начин да продължат да се издължават за доставките, без да нарушават санкциите. В писмото има „разяснения“ за механизма и там се предвиждат някои промени в първоначлната схема.

Днес пък се разбра, че Путин е наредил да се създаде „работна група за международни плащания“, която трябва да уточни условията за трансакции с „недружелюбни“ държави.

Тя трябва да предложи „инфраструктура за международни плащания, включително в руски рубли, с търговски партньори от чужди държави и територии, които извършват неприятелски действия срещу Русия“, се казва в заповедта на Путин. Експертите ще разгледат и условията за плащане в рубли и други национални валути с приятелски държави, каквито са например Kитaй и Индия – двамата големи пазара, на които Москва се надява да компенсират „вражеския“ ЕС, заявил курс към отказ от руски енергоизточници.

Последните новини са показват, че въпреки заплахите Русия се опитва да намери начин да запази газовия поток и приходите си от ЕС.

Оказва се, че от Кремъл има ново разпореждане, което „изяснява процедурата“, заложена в първоначалния указ за плащанията в рубли.

Първият документ предвиждаше плащанията в евро или долари да се прехвърлят във втора сметка в Газпромбанк, вече в рубли (по курс, определян от централната банка на Русия), и оттам парите да се превеждат към доставчика на синьото гориво. България възрази, че при такава схема изобщо не е ясно колко време може да се забави валидацията на плащанията. Това е и общата позиция на ЕС, наред с другия „детайл“ – че схемата по същество е заобикаляне на санкциите срещу Русия.

Сега има „ревизия“ на механизма. Чуждестранната валута, преведена от купувачите, ще се обръща в рубли чрез сметки в Националния клирингов център на Русия, като според „Газпром“ това осигурявало „прозрачност на паричните потоци от чуждестранните купувачи“ и изключвало възможността за участие на „трета страна“ в разплащанията. Това съобщи „Блумбърг“(link is external). Агенцията е успяла да се сдобие с писмото на „Газпром“.

В края на април централната банка публикува свое разяснение на първоначалната заповед на Путин – с уверение, че ако чуждестранните купувачи на газ добросъвестно плащат по сметките си в чуждестранна валута, газът няма да бъде спрян, дори ако Газпромбанк не успее да конвертира тези средства в рубли, стига забавянето да не е причинено от санкции (твърде обтекаемо условие).

Отделно от това управителят Елвира Набиулина обяви, че се слага срок за конвертиране на еврото и долара в рубли до два работни дни – в оттовор на опасенията на ЕС, че задържане на средствата в чуждестранна валута може да се разглежда като заем за централната банка.