Руски експерт за спирането на газа: Това е политика и опит за проруска власт в България

В България на власт е проевропейско и евроатлантическто правителство, а доколкото там още е силно проруското лоби и защитниците на интересите на „Газпром“ и „Лукойл“, то мерките на „Газпром“ може да се разглеждат като натиск, коментира руският енергиен експерт Михаил Крутихин. „За да бъде поставена България в тежко икономическо положение и проруското лоби да обясни на населението, че за това е виновно новото правителство и дайте да променим нещата, за да дойдат на власт проруски елементи. И в Полша, и в България виждаме политика, а не икономика“, допълни той.

В договорите съвсем точно е записано къде и в каква валута се плаща и действията на руската компания ще бъдат последвани от наказания, напомня Крутихин.

Според него „Газпром“ е поел към конфронтация, а България изглежда се е подготвила за такъв сценарий, следва това, което е записано в договора и сега започва да действа.

Той напомни, че „Газпром“ използва газа като политическо оръжие още от 2005 г., когато за три дни бяха спрени доставките през Беларус. После същото стана през 2006г. и 2009г. през Украйна, отново през 2012 г., както и намалиха наполовина обемите за 6 месеца през 2014-2015 г. и то без да се притесняват руските лидери да се хвалят с това по телевизията.

„Всичко това беше по политически причини и по указание на руското ръководство. Още тогава Европа се убеди, че газът е оръжие за шантаж и трябва да се направи нещо.“ Изработен бе мащабен и подробен план, но г оприлагаха много, много бавно. След избухването на войната всичко това се ускори./Дневник/