Отваря врати обновената Градската художествена галерия в Стария Пловдив

Най-големият извънстоличен музей за изобразително изкуство – Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив отваря врати.

Ремонтът на импозантната сграда на някогашната Областна девическа гимназия в Стария град, проектирана от прочутия чешки архитект Йосиф Шнитер през 1881 г, стартира преди четири години.

За реновирането на сградата по проект на архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, от общинския бюджет бяха заделени около 1 382 000 лв. и още 500 000 – за цялостното преустройство на дворното пространство.

Извършени са значителни реставрационни дейности, като в максимална степен е съхранен автентичния вид на сградата. Подменена е дограмата на прозорците, монтирана е нова подова настилка, направена е пълна реконструкция на покрива, монтирано е стълбище, подходящо и за хора с двигателни затруднения.

Изложбеното пространство е разширено, като обновената фудожествена експозиция включва 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията от епохата на Възраждането до наши дни./Bnr