Веско Велев и Георги Георгиев откриват обща изложба в Пловдив

Забележителни творци и приятели в живота, двамата автори обединяват таланта си в съвместна изложба в галерия Артистика.

Галерия Артистика посреща пролетта с обща изложба на Веско Велев (живопис) и Георги Георгиев (скулптура).

Отриването на изложбата ще бъде на 7 април 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков).

Веско Велев е роден на 18.03.1956 г. в с. Кърнаре, област Пловдив. През 1985 г. завършва Художествената академия в София, специалност живопис в класа на професор Иван Кирков. Живее и работи в родното си Кърнаре и в ловешкото село Дълбок дол.
Работи с еднаква лекота живопис, дърворезба и керамика, рисува върху хартия и има изяви в областта на концептуалното изкуство.
В документалния филм, излъчен по БНТ, „Осветените дворове“ Веско Велев изразява своя възглед за това какво поддържа и мотивира един творец: „Най-важно е дали (творецът) ще съумее да запази свободата си и чувството си за игра в правенето на работата. Т.е. толкова да бъдат свободни, че да бъдат като игра. Важно нещо за един творец е свободата на съзнанието му, защото там се раждат нещата и там е мястото на неговата свобода.“

„С картините си Веско Велев открива тукашната, нашата земя, но го прави не по учени предписания, нито жонглира с декоративните атрибути на родното. Той просто е тук и тук реагира на всичко около него чрез очовечените си сетива. Допирът му до нещата не констатира фактури, а извиква мисли и звуци. Боите – ту ярки, ту замиращи в монохромност – ни отпращат по поетични орбити. Слухът му долавя в образите песента на колелетата. Не формите на тревите и плодовете, а тяхната природна сладост го влече. В тази негова тотална сетивна нагласа говори одухотворената плът. А това е най-крехката, най-уязвимата позиция за един художник. Как да си сигурен, че ще срещнеш ответната възприемчива душа?“, коментира доц. Ружа Маринска за творчеството на Веско Велев.

Георги Георгиев завършва специалност „Дърворезба“ в Художествената гимназия, Тетевен през 1993 година. Продължава образованието си във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, специалност „Скулптура“, в курса на проф. Величко Минеков. Той е сред студентите на проф. Емил Попов във водената от утвърдения скулптор школа в Националната Художествена Академия.
Работи в областта на фигуралната композиция, използва класическите материали — камък, дърво, метал. Има множество самостоятелни изложби. Участва в редица международни симпозиуми, общи национални изложби, печели няколко скулптурни конкурса.

Сред най-значимите постижения в досегашната реализация на Георги са двете му участия в Китай през 2016 и 2017 г. на мащабни международни скулптурни форуми, в които той се представя по един изключително убедителен начин, като осъществява в бронз своите произведения във внушителни размери.
„Когато видях фотосите на големите работи от Китай – разбрах, че насреща си имаме не само добър скулптор, но и алпинист, който вече може да преодолява всички върхове“, коментира акад. Светлин Русев.

Заповядайте на вернисаж в четвъртък, 7 април 2022 от 18:30 до 20:00 часа в Галерия Артистика – Пловдив, ул. Авксентий Велешки 9 (вход от ул. Драган Цанков). Допълнителна информация можете да намерите на https://www.artistica.bg.

m.filibe.com