Видинските „Северняци“ празнуват 10 години

10-годишнина празнува през тази година видинската Фолклорна студия „Северняци“.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

По този повод ще бъдат организирани няколко събития, които традиционно привличат интереса на видинчани.

Концерт, традиционната хоротека и изява в памет на Генчо Генчев са включени в годишната ни програма, сподели художественият ръководител Ерик Петров:

„За съжаление, последните две години малко позанемарихме концертните изяви поради условията… Тази година започнахме вече, имаме доста ангажименти, надяваме се да можем да осъществим всичките си планове… Годината е юбилейна за нас и на годишнината посветихме доста изяви. Започваме с концерт в Спортната зала на 20 май- рожденият ден ни е на 22 март, но предпочитаме да го направим през май, когато всичко ще е свободно. Тогава ще представим и нашата нова програма. Обърнали сме внимание предимно на танцовия фолклор от видинския край, защото това ни е най-близко до сърцето, но ще има танци и от шопската фолклорна област, от Пирин, Тракия- доста разнообразна ще е програмата. През годината планираме още доста неща- предвиждаме да възстановим и Голямото хоро, ще си направим и Бал с народни носии и Хоротека на открито – и трите събития през годините представляваха интерес за видинчани и гостите на града. Ще се съберем да поиграем, да потанцуваме, да се облечем в носии, да е красиво, защото хората от състава и гражданите на Видин обичат да танцуват.“

През есента „Северняци“ ще посветят един от концертите си на Генчо Генчев, имат вече заявки и за фестивални участия:

„Планували сме и концерт за 80 години от рождението на Генчо Генчев през ноември. Нашият състав е свързан с неговата музика, много от танците ни са по негова музика, той ни е подарил тази музика и искаме да почетем тази годишнина. Предвиждаме да направим концерта както във Видин, така и в Кула- неговия роден град… Отсега сме поканени официално и на Петия юбилеен конкурс „Фолклорни нюанси“ в Приморско, както и в Хърватия- очертава се интензивна концертна дейност.“

Видинските „Северняци“ често са канени за пресъздаване на различни ритуали. На Трифон Зарезан те изпълниха „Зарязване“ в село Боровица, като участието им бе заснето от международната телевизионна компания НВО, която подготвя филм за традициите в Северозападна България.

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите коментари, репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев