Карлово отбеляза 149-та годишнина от гибелта на Апостола на българската свобода

С митинг – поклонение в Карлово, родният град на Васил Левски, беше отбелязана 149-та годишнина от смъртта на Апостола на българската свобода.

Сутринта в църквата Света Богородица бяха отслужени архиерейска света литургия и панихида. 

Да запалят свещ и отдадат почит към паметта на Апостола в храма се стекоха десетки карловци.

„Той е умрял за свободата на цял един народ, за България.“

„С почит и с желание все повече хора да почетат този ден.“

„Да се опитаме поне една частичка да бъдем, колкото него. Нашият Апостол е може би най големият български революционер, деятел.“

След панихидата в църквата Света Богородица, присъстващите, както и много деца от училище „Васил Левски“ се отправиха към едноименния площад , където по традиция прозвуча есето, посветено на Апостола , получило първа награда в тазгодишния ученически конкурс. То е на Дара Христова от 11а клас.

„Дори в моменти на дълбок и страшен мрак, вярата на Левски е осветявала пътя му напред към свободата, давала му е сила и надежда за по-добър живот. Вярвал е, че частица от него ще остане във всеки един от нас, че думите му ще палят искрица в сърцата ни и ще вървим по неговите стъпки. Защо не му докажем, че е имал причина да вярва в нас?“

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Васил Левски, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола, където бяха положени цветя пред бюст-паметника на майката Гина Кунчева. Директорът на музея Дора Чаушева обяви тазгодишния носител на Наградата на местния комитет „Васил Левски“ – дванайсетокласникът от едноименното училище Дамян Христов.

www.radioplovdiv.bg