Филип Синапов издаде диск с любими народни песни

Талантливият млад народен певец Филип Синапов издаде свой нов музикален албум, който носи заглавието „Песни от извора”.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Възпитаникът на Националното училище за фолклорни изкуства в Широка лъка и Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Асен Диамандиев” Пловдив е събрал в него песни, бликащи от недрата на Родопите и автентични двугласи от различни фолклорни области на България.

Представени са в прекрасна колекция от познати и непознати народни песни, записани от Филип в последните две години. Песните са 11 на брой, носещи дъхавия колорит на народната ни музика. Сред тях са: „Радо ле, пиле писано”, „Де са е чуло, видело”, „Галихме са малко, мночко”, „Заим си конен ковеше”, „Ах, мерак, мила майко” и други.

Албумът включва също дуетно изпълнение с Данка Цветкова, скъп преподавател на Филип Синапов от университета му, където е завършил. Палитрата на изпълнителя показва признати музиканти като Петър Янев – каба гайда, Недялко Недялков – кавал, и Петър Войников – кларнет и саксофон.

За добрия стил и аранжименти имат заслуга проф. Милчо Василев, Виктор Йорданов-Кардама и Стоян Петков.
Филип споделя своето намерение да издаде и още един дуетен албум през тази година, върху който вече работи. Щастлив е, че хората харесват изпълненията му в този жанр и че песните, събирани от възрастни хора в Златоград, Момчилград и родното му село Гърнати, бележат успехи. Не крие, че това го стимулира да бъде още по-продуктивен и отговорен по отношение на автентичния фолклор, който представя.

„Пъстротата и жизнерадостта, с които нашата българска народна музика вдъхновява и успява да заплени хората, е неподправена, уникална и дори магическа! Огромно удоволствие е за мен да изпълнявам тази музика и да правя слушателите щастливи !“, признава Филип Синапов.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев