Карлово отбелязва 149 години от гибелта на Апостола

Председателят на Народното събрание Никола Минчев се очаква да бъде гост в Карлово за 149-та годишнина от гибелта на Васил Левски.

Той ще произнесе слово по време на възпоменателната церемония, която започва от 18.00 ч. на площад „В. Левски“.

Преди това в Националния музей „В. Левски“ ще се проведе кръгла маса на тема „Васил Левски, четническите акции и комитетското дело“ с участието на учени от цялата страна.

Вечерта ВМРО организира възпоменателно факелно шествие, което ще тръгне от 17.15 ч. от родния дом на Апостола и ще стигне до площад „В. Левски“. Участниците да носят само национални знамена и по възможност да са облечени в народни носии, призовават организаторите.

Класът първенец на Националната търговска гимназия ще спази традицията и ще поведе шествието днес пред паметника на Васил Левски в подножието на Бунарджика. Учениците от 12-и клас, специалност „Банково дело“, са с успех 5,74 от първия срок и са избрани да се поклонят пред подвига на патрона на училището.

Венец ще поднесат петимата пълни отличници – Ивана Онкова, Мария Бенкова, Стоян Клявков, Стоянка Каламова и Теодора Александрова. Пред паметника на героя ще произнесе слово председателят на Ученическия съвет – Атанас Начев от 12 г клас. За да се спазят противоепидемичните мерки, всички ученици ще бъдат поздравени по електронен път от директора на гимназията Веселка Цекова. Рециталът, подготвен от възпитаници на преподавателя по български език и литература Елена Стоилова, също ще е онлайн. Той е заснет и монтиран от ръководителя на NTG TV Веселин Атанасов. В програмата за празника е включен и филмът „Незабравимата България“.

Точно в в 12 часа ученици от 280 училища в цялата страна ще рецитират едновременно стихотворението „Обесването на Васил Левски“. Домакин на събитието ще е СУ „Св. Паисий Хилендарски“- Пловдив.

Куклен ще отбележи 149-тата годишнина от обесването на Васил Левски. Възпоменанието ще започне в 11.00 часа на 18-ти февруари 2022 г., петък, пред сградата на НЧ“Никола Вапцаров- 1909“ в гр.Куклен.

www.radioplovdiv.bg