85 години от рождението на големия български инструменталист и диригент Тодор Бакалов

Тодор Бакалов е известен български акордеонист. 

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Роден  е на 25.01 1937 г. в Сливен. Автор  е на книги за българска народна музика. Той е диригент с високи постижения в хоровото пеене.

Кръстен е на дядо си Тодор Крайчев, един от прочутите гайдарджии в Сливенския край.

Тодор Бакалов прави записи в Радио Стара Загора на 17-годишна възраст-‘’Старешко хоро’’, ‘’Ръченица’’ и ‘’Сливенско дълго хоро’’. Сформира малък оркестър за народна музика, в който свирят Петко Бонев-акордеон, Никола Ненков-цигулка, братята Стефан и Атанас Гелеви-контрабас и китара.

Завършва Музикалната академия в Пловдив. През годините изнася хиляди концерти с прочутите Вълкана Стоянова, Йовчо Караиванов, Елена Граматикова, Калинка Згурова, Сава Попсавов, Андон Даскалов, Мария Лешкова и Лиляна Борисова. Известно време свири по концерти и сватби с Леновската група и тракийската певица Пенка Павлова.

Тодор Бакалов е лауреат от международни фестивали. Преподава народна музика в Молдова и е автор на книгите ‘’Майстори на народната музика’’(1988) и ‘’Сватбарските оркестри’’(1992) със 70 000 тираж, преиздадени луксозно от военно издателство.

Написва ‘’Школа за акордеон за народна музика’’ и ‘’Школа за изучаване на българска народна музика’’, а през 2007г. излиза от печат и ‘’Антология на българските фолклорни изпълнители’’- I и II том, преведени на английски език на университетско издателство ‘’Св. Климент Охридски’’.

Тодор Бакалов изчезва безследно през месец октомври 2017 г. и до днес не е открит.

Вечната музика
https://www.facebook.com/BlgarskiFolklor

 

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев