Вървим по френските следи в тура „Бонжур, мон амур, Пловдив“

Знаете ли, че централната сграда на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ е била дом на една от най-престижните образователни институции в страната още през 19 век? Френският мъжки колеж е носел името „Св. Августин“ и е давал образование на най-прогресивните впоследствие пловдивчани по онова време. Съвсем близо до него се е намирал и девическият колеж „“Св. Йосиф“ – отново дело на французи, трайно установили се в Пловдив.

От двете сгради тръгва първата туристическа обиколка „Бонжур, мон амур Пловдив“, който Екатерина Терзиева организира тази събота под тепетата. Той цели да покаже историята, културата, архитектурата и традициите на френската диаспора в Пловдив от заселването ѝ в града през 19 век до днес.

Турът ще ни запознае с фигурата на френския вицеконсул Шарл Шампоазо, представлявал интересите на Париж в Пловдив. „Той е проявявал интерес и към археологията и при една своя експедиция намира величествената статуя Нике от Самотраки, съхранявана и до днес на видно място в Лувъра. Пак той успява да спаси града ни от опожаряване през 1858 година“, разказва Екатерина Теризева.

Френската колонията е най-многобройна по време на Балканската война, когато мисия на Френския червен кръст открива в Пловдив болница за лечение на ранените български войници.

Белег в културната история на Пловдив оставя и големият френски поет и пътешественик Алфонс дьо Ламартин, който през XIX в. отсяда в Стария град, а днес на върха на Джамбаз тепе е кацнала къщата с неговото име. „Ние ще разгледам къщата само отвън, тъй като в момента е затворена за ремонт. Но няма как да я подминем, тъй като заради изящната си и уникална архитектура навремето тя е наричана Цветето на Джамбаз тепе. А други казват, че ако се погледне от подножието на тепето, прилича на птица с разперени криле“ – допълва Теризева.

В тура от нея ще разберем още, че изцяло по парижки образец в Пловдив са построени първото европейско кино с електрическа инсталация, една от най-луксозните за времето си сгради – гранд хотел „Париж“, първият български театрален салон – „Люксембург” на французите Босси и Брюн.

Обиколката ще мине и през католическата катедрала „Свети Лудвиг“, в която преди 34 години гостува френският президент Франсоа Митеран. Последната спирка ще е пекарната на французина Ив Дит, родственик на ген. Шарл дьо Гол.

А защо турът се нарича „Бонжур, мон амур, Пловдив“? „Защото трябваше да има френска следа в тура, а Пловдив за всички нас е голямата ни любов“ – отговаря Екатерина Теризева./bnr