Модернизират „Български пощи“ през 2022-ра година

„Български пощи“ трябва да влязат в режим на модернизация, дигитализация и 21-век.

Така щe да бъдат заслужен конкурент на пазара и ще заслужат достоен пазарен дял“, заяви в интервю за Радио Пловдив вицепремиерът Калина Константинова, в чийто ресор попада държавната пощенска служба.

По- рано пред депутатите от парламентарната Комисия по транспорт и съобщения тя  потвърди намерението на правителството да превърне регионалните пощенски клонове в центрове за комплексни административни услуги.

Според Константинова разширяването и модернизирането на дейността на пощите е в полза и на гражданите. „Освен пощенската услуга, те ще предоставят и административни услуги, особено в по- малките населени места. Така гражданите няма да пътуват до областния център, а ще ползват услугата на Български пощи“, каза тя и добави, че пилотно част от услугите ще стартират в клоновете, които  имат комуникационна обезпеченост.

Ще се работи пратките по Български пощи да имат дигитална следа от изпращането им до получаването им, а  също  при интернет-пазаруване да могат да се ползват и услугите на Български пощи.

„Модернизацията изисква пощите да бъдат едно приветливо място за гражданите. При всички положения при създаването на нови дигитални системи отпада част от ресурса, защото това оптимизира състава. Някои от служителите трябва да преминат през обучения. Трябва да се направи и едно мапиране. Част от клоновете в малките места отдавна се говори, че трябва да се закрият, но при новата услуга те остават единственото гише на държавата. Надяваме се в рамките на година да видим един голям ефект“, коментира вицепремиерът.

www.radioplovdiv.bg