Празнуваме Богоявление!

Богоявление или Йордановден е един от най-големите християнски празници в българския календар.

На този ден Йоан Кръстител е кръстил Божия син в река Йордан. Българинът вярва, че както тогава, небето се отваря и Господ изпълнява желания. Ритуалите в традиционния фолклор са свързани с кръщенето и освещаването на водата и кръста. На този ден се извършва празнична литургия, освещава се вода и след това свещениците отиват до водоем, където хвърлят кръста, а този сред мъжете, който го хване, ще бъде здрав през цялата година.

В Пловдив за традиционния водосвет се въвеждат временни промени в организацията на движението на автомобили.

Литийното ществие се очаква да премине около 12 часа от катедралния храм “Успение Богородично” , през Капана и бул. „Цар Борис ІІІ Обединител” до Водна палата на бул. “Марица-юг”.

От 11.30 до 14 часа, поетапно се спира трафикът д по бул.“Цар Борис ІІІ Обединител”, в отсечката от бул. „Шести септември“ до бул. „България“ и по бул. „Марица-юг“, между кръстовищата с ул. „Никола Войводов“ и бул. “Цар Борис ІІІ Обединител”. Забраната не важи градските автобуси.

От сектор „Пътна полиция“ са създали организация за пренасочване на автомобилния поток по обходни маршрути.

Традиционно, в Карлово също ще бъдат осветени бойните знамена на 61-ма Стрямска миханизирана бригада и на военнопатриотични организации. Ритуалът ще се проведе на Желязков мост, където по-късно ще бъде отслужен Велик Богоявленски водосвет от местни свещеници, които ще хвърлят кръста във водите на Стара река.

www.radioplovdiv.bg