Народната певица Росица Пейчева: Бог ме ориса да дарявам радост

Родопската певица издаде юбилеен диск за 30 години на сцена и направи купон с народни носии.

 

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Чаровната родопската певица Росица Пейчева отбеляза 30 години на сцената с тържество, събрало приятели, почитатели и семейството ѝ. Купонът се състоя в хотелски комплекс в село Лилково, а домакини бяха родопчани с големи сърца – семейство Ангелина и Крум Мандурови. Те са големи почитатели на Росица Пейчева и не спират да слушат песните ѝ. Певицата сбъдна и мечтата си да облече в автентични носии родителите си Димитър и Черешка, децата и съпруга си Николай. Всички заедно направиха и фотосесия в живописното село.

„Живот! Призвание! Работа!”, написа в личната си Фейсбук страница Росица Пейчева и така поздрави многобройните си почитатели с премиерата на новия си албум „Заспало е челебийче“ – 30 години на сцена. Албумът съдържа 16 песни от различни фолклорни области.

Творческият път на талантлива родопска певица започва през 1991 г., когато става част и от Виевската група. Преди това има много изяви с баща си, който свири на акордеон и пее. Той е първият ѝ учител и благодарение на него е натрупала богат репертоар от родопски песни. От него е научила песента „Борен, борен, зелен борен“ и сега е включена в новия албум.

Получила е специално разрешение от известната странджанска певица Янка Рупкина да запише песните ѝ „Станиното лице“ и „Мари Марийко“, изпяла е пирински песни, а за тракийските „Мама на Георги думаше“ и „Бях пил вино, вино и ракия“ се е консултирала с доц. д-р Данка Цветкова от Музикалната академия.

Сега, поради наложените ограничения в страната, не смята да прави голям концерт и друга премиера на новия си албум.

„Скъпи мои почитатели, вече 30 години споделям с Вас моето изкуство. Благодаря Ви, че не спряхте да вярвате в мен! Благославям всеки миг, споделен с Вас! Бог е бил добър, като ме е орисал да дарявам радост и създавам добро настроение. Този албум е моят дълбок поклон към всички Вас, които ме дарявате с усмивка, които ме топлите с обичта си и ми помагате да вярвам в доброто!“, пише певицата на обложката на новия си албум.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев