Народната певица Атанаска Славова навърши 80 години

Атанаска Славова с кадифения глас е душата на фолклорна група „Детелини“.

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Атанаска Славова навърши 80 житейски години на 11 ноември. Тя е солистка и ръководител на певчевските групи към читалището в село Чалъкови.

Наричат я Славея на Чалъкови, гордостта на читалището, в което тя е прекарала 60 години от живота си. С нейната осанка, талант и топъл глас тя съумява да сплоти всички около себе си – млади и стари, болни и здрави, покорява сърцата на хиляди хора.

Още от малка, ходейки по седенки, тя запаметява всички песни за бита и живота на родното село и впечатлява със своята самобитна дарба, пеейки заедно с жените от селото.

Многократно е награждавана с дипломи и грамоти на общински, регионални и национални прегледи на народното творчество. От читалище „Христо Ботев“ припомнят, че през 1976 г. и 2010 г. се завръща със златни медали от Националния събор на народното творчество в Копривщица. Има записи на автентични песни за фонда на Българското национално радио, клипове в телевизия „Тянков“, както самостоятелно, така и с група „Детелини”.

През 2015 г. на събора на Рожен заедно с групата прави запис в БНР и печели второ място. Явявала се е на конкурси, „С песните на Недялка Керанова“ в Минерални бани, Хасковско, където журито ѝ присъжда първо място и най-голямата награда, през 2021 г. участва онлайн в Евро фолк, печели лауреатско звание и се нарежда в първата десетка. Пяла е с различни оркестри на стотици сватби из региона и е подарила много песни на млади таланти от музикалните училища в Котел и Широка лъка.

Студийните ѝ записи са направени от известния асеновградски акордеонист и композитор Димитър Ангелов-Цампи, чиито родствени корени са от село Чалъкови, и също е закърмен с тази песни. Преди пет години по случай 75-ия юбилей читалището издаде книгата на София Станева „Славеят на Чалъкови“, където се описва нейния житейски и певчевски път.

„Мога много да разказвам за Атанаска Славова, от която младите научиха най-хубавите си песни, тя пленява всички със своя кадифен глас. А самодейците към читалището ѝ пожелават здраве и дълги години да радва сърцата на хората с нейните изяви“, казва дългогодишният секретар на читалището Щиляна Димитрова.

Николай Чапански
www.marica.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев