Солистът на прочутия виенски оркестър на Двореца Шьонбрун Таня Салюстю гостува на Филибето: Българската народна музика е гениална!

В навечерието на най-светлия християнски празник Коледа , ни гостува солистът и концертмайстор на световноизвестния оркестър на Двореца Шьонбрун във Виена, който ще има концерт в Пловдив на 22 декември.


Таня Салюстю отдели време в натоварената си програма за това интервю за читателите на Филибето. Разговаряме с  нея за сбъднатата й мечта, любовта й към нашата народна музика и коледната магия.

Какво е чувството да се завърнете на Коледа в родния Пловдив?

Чувството е неописуемо! Изпитвам безкрайна радост, вълнение и огромна благодарност за шанса, който съдбата ми предостави да свиря в моя роден град в навечерието на Коледа.

Разкажете ни за музикалната Ви кариера.

Започнах да свиря на цигулка на пет години по настояване на майка ми, която също е музикант. Учих в  Музикалното училище в Пловдив, след това продължих обучението си в Софийската музикална гимназия. Бях приета в Държавната консерватория в София, но кандидатствах във Виенския музикален университет. Преживях трудно раздялата си с България, но дълбоко в себе си знаех, че музикалната ми кариера трябва да продължи в европейската музикална столица Виена.

Сбъднахте ли мечтата си като станахте част от реномирания Оркестър на Двореца Шьонбрун в австрийската столица?

Във Виена свирих в камерни състави, за да се издържам. Още първата година имах късмета да отида на турне в Испания с един камерен оркестър. Спомням си, че беше декември месец и изпълнявахме новогодишни концерти с виенска музика – Щраус и негови съвременници.

Още тогава се влюбих във виенската музика и мечтаех да попадна в оркестър, който я изпълнява. През 1997-ма година имах невероятната възможност да стана част от световноизвестния Оркестър на Двореца Шьонбрун и днес, 25 години по-късно, съм изключително благодарна и признателна на съдбата, че ми предостави този шанс.

Каква музика обичате да слушате в свободното си време?

Като класически музикант слушам предимно класическа музика, но харесвам и рок, поп, обожавам джаз музика.
Може би ще се изненадате, но обичам да слушам и българска народна музика. Като млада се отнасях към нашия фолклор с леко пренебрежение. Чак след като заживях във Виена се научих да ценя нашата народна музика, която е прочута по целия свят. Българските народни хорове и оркестри са по-известни в чужбина, отколкото у нас.
Днес младите българи не оценяват фолклора ни, но аз мисля, че българската народна музика е гениална!

Вашето коледно пожелание към читателите ни и към българските почитатели на класическата музика.

Само след броени дни ще празнуваме един от най-съкровените семейни празници, който е изключително важен за мен, Коледа. Пожелавам на всички светло и благословено Рождество!

Искам да поканя ценителите на виенската музика на нашия  коледен концерт в Пловдив  на 22-ри декември от 19 часа в зала СИЛА. Подготвили сме за Вас една страхотна празнична програма, с която се надяваме да Ви отведем в стара Виена, за да почувствате величествения виенски дух.

До нови срещи! Желая на  всички прекрасна и успешна  Нова година!

Благодаря Ви за интервюто!

Антон Гърдев

m.filibe.com