8 ползи от редовното четене

Помните ли кога за последно четохте книга?

Е, сега покрай коледните празници имате повече свободно време и може да възобновите това занимание, защото то е изключително полезно за вашето развитие и здраве. Какво точно имаме предвид:

Умствена стимулация – четенето подобрява въображението ви, а изследвания сочат, че то помага при забавянето на болести като алцхаймер.

По-богат речник – съвсем логично е, ако четете често, да обогатите речника си. Често в ежедневието си боравим с конкретен набор от думи, не защото не знаем други, а просто защото не ни се налага да мислим варианти. Е, когато четете, сами ще усетите как започвате да разширявате речника си, както с нови, така и с позабравени думи.

Разтоварва мозъка – когато четете, се потапяте в друг свят, което дава така желаната почивка на мозъка. Експерти съветват, когато сте изнервени или под напрежение, да четете наум 6 минути и така ще забавите пулса си и ще се успокоите неусетно.

Тренирате фокуса си – по време на четене, сякаш светът около вас спира да съществува и вие се фокусирате само върху едно нещо – историята.

По-добър сън – вместо да ровите в телефона или в лаптопа си преди лягане, което нарушава съня ви, специалистите съветват да четете. Четенето помага да заспите по-бързо, а и сънят ви е по-качествен, тъй като не сте облъчени от вредните светлини на устройствата край вас.

Нови знания – каквато и книга да подхванете, тя все може да ви обогати с нещо. А знанието е сила!

По-силна памет – проучвания показват, че четенето подобрява паметта. Забелязали ли сте колко неща помните, след като сте прочели една книга или материал? Това е така, защото въображението ви работи, а то пряко влияе на способността ви да помните.

Прави ви по-състрадателни – изследвания предполагат, че с четенето и преживяването на различни емоции и в живота ставате по-състрадателни и емпатични.

Подобрява писането ви – ако се занимавате с писане, а дори и да не го правите, четенето ще ви е голям помощник. Колкото повече четете, толкова повече се повлиявате от различни стилове и неусетно намирате своя.

m.filibe.com