Почитаме Свети пророк Данаил – покровител на бременни и родилки

Неговото име се свързва с вавилонския цар Навуходоносор.

Историята гласи, че Свети Данаил е бил хвърлян в яма с лъвове, които не го докоснали в продължение на шест дни. След като Данаил оцелял – царят повярвал в силата на Бог. Данаил преживял до дълбока старост и се удостоил с чудни откровения от Господа, които са записани в неговата пророческа книга. В пророчески видения му били открити съдбините на народите и царствата, идването на Спасителя и съдбата, която ще постигне Йерусалим. Това му било възвестено чрез архангел Гавриил, който му се явил, когато Данаил със съкрушено сърце молел Господа да се умилостиви над израилския народ.

Пророчествата на Данаил занимават ума на известни хора през вековете. От древността до днес те са вдъхновение и извор на мъдрост. Той е символ на себеотрицание, скромност и духовно величие, единствено благодарение на силната му вяра. Според народния календар, в деня на пророк Свети Данаил празнуват всички жени, които скоро са раждали или ще раждат, както и тези, които имат малки деца. Народните обичаи са предимно свързани с плодородието.

Месят се питки, които бременните жени раздават на близки и познати, за да могат лесно да добият рожбата си. Денят на Свети Данаил е свързан със зимния празник на св. Ана (9 декември) и с празника на Свети Спиридон (12 декември), които кореспондират с древната представа за преход от едно състояние в друго, за преминаване към нещо ново. На този ден именници са Дани, Дана, Данка, Данаила, Данаил, Даниела, Даниел.

m.filibe.com