Коледна изложба в галерия „Аспект“

Галерия „Аспект” ще представи коледна изложба с творби на трима от художниците, с които работи от години, и които тази година празнуваха юбилей – Нели Ценова, Валери Ценов и Илия Желев.

Тя ще бъде открита на 16 декември с вернисаж от 16 до 19 ч. и ще продължи до 6 януари 2022 г.

Тримата автори са имена, които не се нуждаят от представяне, те са наложени творци със собствен почерк и ярко присъствие в съвременната българска и европейска живопис.

Още от основаването на галерията преди 16 години, са постоянни в изявите си, а картините им присъстват винаги в депото и в общите експозиции. Затова и естествено се ражда идеята в навечерието на Коледа техните почитатели, колеги и приятели да имат още една възможност да ги поздравят за годишнините им, още повече, че докато Илия Желев отбеляза юбилея си с голяма изложба в Градската художествена галерия през септември, Нели и Валери Ценови не организираха свое честване.

„Разпределението на пространството на галерията на три отделни зали предоставя чудесна възможност изложбата да бъде както съвместна, така и самостоятелна, като всеки от тях разполага с отделно помещение, в което да покаже няколко от най-новите си творби. Нели представя така характерните за нея идилично-вълшебни композиции, в които вплита символиката на природата и най-вече на цветята. Валери излага предимно пейзажи с родопски мотиви, но не липсват и платна с морска тематика, пресъздадени в типичния за него приказен магичен реализъм. В съвсем друга стилистика са творбите на Илия, който през последните години експериметнира в посока на поп арта, съчетавайки печат, колаж и смола.

Категорично различните, дори противоположни направления, в които работят от една страна Илия Желев и от друга Нели и Валери, са своеобразно предизвикателство за съчетаването им в една експозиция, но различността интригува и стимулира публиката да сравнява, анализира и оформя предпочитания”, казва галеристката Олга Петрова.

www.plovdivtime.bg