Отбелязваме Международния ден за правата на човека

Днес отбелязваме Международния ден за правата на човека

Общото събрание на Организация на обединените нации / ООН / на 10 декември 1948 година, приема Всеобщата декларация за правата на човека. Тя е преведена на поне 375 езика и диалекта, което я прави най-превеждания документ в света. Декларацията е първото значително постижение на световната организация в тази област и първото записване на световно ниво на права, чиито носители са всички човешки същества. Тя се състои от 30 члена, които са доразвити в последващи международни споразумения, регионални инструменти за защита на човешките права, национални конституции и закони.

Член 1 от Всеобщата декларация гласи – Всички хора се раждат свободни и равни по достойнство и права. Те са надарени с разум и съвест и следва да се отнасят помежду си в дух на братство. Равнопоставеност на всички хора без оглед на раса, цвят на кожата, пол, език, религия, политически или други възгледи, национален или социален произход, материално, обществено или друго положение.

По повод на годишнината от декларацията, две години по-късно, а именно през 1950 година, Организация на обединените нации /ООН/ обявява 10 декември за Международен ден за правата на човека. Датата се чества от различни обществени и религиозни групи, организации за защита на човешките права, парламенти, правителства и от самите Обединени нации.

Подписаната Всеобща декларация за правата на човека е един от най-важните документи на обществото на народите след края на Втората световна война. Той отразява волята на новия свят да загърби противопоставянето, неуважението, насилието и пренебрежението, като остатъци от миналото.

www.kozloduy-bg.info