Издателят Стойо Вартоломеев : Издателство „Хермес” за мен е съдба и Божие провидение

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Основателят и собственик на издателска къща „Хермес”  Стойо Вартоломеев гостува на Филибето. Едно съкровено, искрено и пространно  интервю по повод 30-годишнината на утвърденото пловдивско издателство в навечерието на наближаващите светли коледни празници.

Г-н Вартоломеев, открихте инициативата по повод  30-годишния юбилей на издателство „Хермес” в къщата музей на големия български просветител Христо Груев Данов в Стария град. Защо избрахте това място за начало на събитието?

В това сложно и объркано пандемично време  се чудехме  къде да открием  юбилея на издателство „Хермес”. Моето задължително условие беше това  културно събитие да се проведе в храм на българската култура и българския дух. Така се спряхме на храма на книгите в България – къщата музей на родоначалника на българското книгоиздаване Христо Груев Данов в сърцето на Стария град на Пловдив.

Имам и сантиментален мотив  за това – аз съм дългогодишен служител на държавното  издателство „Христо Г. Данов”. В продължение на десет години съм работил там като редактор и литературен критик, там издадох първата своя книга  „Литературна арена” и натрупах опит като издател.  Издателство „Хермес” като  символ на творческия и интелектуален потенциал на Пловдив продължава делото на  Христо Г. Данов.

 

 

Какви събития ще съпътстват честването на този значим литературен юбилей?

Това е един дълъг процес, в който ще проектираме нови идеи и ще реализираме редица благотворителни акции. Засадихме 60 медоносни липи пред блок 107 в пловдивския квартал Тракия.  Идеята ни е след време на това място да се появи гора от липи, отгледани от  нашето издателство. Поставихме и пет пейки с послания, които  местните жители приеха изключително позитивно и вече ги използват за отдих и почивка.

Искаме да изградим там алея и беседка във формата на книга и да превърнем тази зона в част от книжовното пространство на нашия град . Надяваме се през пролетта и лятото да организираме празници на буквите за най-малките ни читатели и да провеждаме срещи с популярни детски писатели.
За тези 30 години сме издали 3000 заглавия в 25 милиона екземпляра.

Акцент в  юбилейната ни програма е обявяването на новата ни специална библиотека, посветена на Пловдив. Поредицата носи името „Седемте хълма” и е свързана с непреходната история на Града под тепетата, защото , смятаме, че паметта най-силно се отразява, когато мине през художественото слово.

Неслучайно стартираме тази библиотека  с  книгата „Родолюбецът” – романизована биография на  Христо Груев Данов. Следващата книга е документалната  повест „Да живее Съединението”  от  Георги Пашев.  Подготвяме за печат също „Последната изповед на майстор Хаджи Георги”  от Петър Константинов,  една от най-добрите книги за Пловдив, които съм чел,  както и заглавията: „ Този шарен Пловдив” от Георги Райчевски, , „Улицата с гълъбите” от Светомир Бабаков  и „Ескадронът” от Стефан Дичев. Библиотеката „Седемте хълма” ще бъде запазена марка за издателство „Хермес” и ще излиза в луксозен вариант.

Създаваме една култова библиотека от романи, разкази, документални повести и поезия за Пловдив. Искаме да  стартираме с  тези отдавна издадени и забравени книги, за да ги доближим до съвременния читател и да запълним тази ниша в книжното ни пространство.

С радост и гордост искам да споделя, че нашето издателство намери своето място в Епископската базилика на Филипопол. Осиновихме мозайка, изобразяваща зеленоглава патица, символ на духовността и станахме неин кръстник. Направихме сувенир с нея, който подаряваме на верните ни читатели. Смятам, че така се докосваме до историческите пластове в Пловдив. В чест на 30-годишнината на издателство  „Хермес”  ще дарим 3000 книги на български  читалища.  Кампанията вече започна,  първите 300 книги пристигнаха в читалищата в Община Родопи.

Ще оборудваме едно читалище с наши мебели и книги. Подаваме ръка на читалищата,  защото там няма сериозни програми, по които да кандидатстват за обновяване на книжните им фондове. Ще даряваме  само книги на български автори , които издаваме като:  Георги Мишев, Блага Димитрова, Ивинела Самуилова, Александър Секулов,  Анчо Калоянов, Неда Антонова, Недялко Славов, Владимир Зарев, Иван Станков.

Предвидили сме в благотворителната инициатива  и книги от българската детско-юношеска класика за по-малките читатели. Подготвяме специален „Читателски дневник”  като подарък за най-ревностните  почитатели на книгата. Това е луксозно издание, в което  читателят може да си води бележки за 30 прочетени заглавия. Ще дарим екземпляри от този дневник на българските библиотеки.

След  Нова година стартираме конкурса „Домашна библиотека Хермес”. Ще призовем читателите да снимат книги на издателство „Хермес”  от  библиотеката си и да ни ги изпратят. 30 от тях ще бъдат наградени с ваучер за книги от нашите книжарници. Кампанията ни ще приключи официално на 11 май 2022 година в Историческия музей на Пловдив. Ще поканим на това събитие писатели и преводачи, с които работим, читатели, медии  и пловдивчани.

Кога и как се роди идеята за  създаване на издателство „Хермес”?

В началото на 90-те години работих в държавното издателство „Христо Г. Данов”. Бяха трудни времена и от издателството ни предложиха да продаваме книги срещу скромен процент. Тогава имах сериозна нужда от допълнителни финанси. Взимах пет, шест  по –нашумели заглавия и ги продавах пред  хранителния магазин до блок 14 в квартал Тракия.

Четящите хора  тогава не бяха толкова забързани и нервни както сега, животът беше по-спокоен. Те се спираха, заговаряха ме и ме питаха за определени книги. След като  натрупах повече опит и ресурси, отворих сергия с книги на Пешеходния мост на Марица. Тя беше единствената сергия на моста, по –късно се появиха и други. Уроците на уличния маркетинг, които придобих по това време бяха безценни за по-нататъшното ми развитие като издател. Този уличен маркетинг ми помогна много при подбора на заглавия за известната поредица  ”31 забравени любовни романа”.

По онова време се съветвах с енциклопедиста на България, доктор  Тодор Янчев.
Един изключително начетен човек на достолепна възраст, който всяка сутрин, накуцвайки , подпрян на своя бастун, посещаваше Пловдивската библиотека. Той се увличаше по езотериката  и ми препоръчваше да издавам книги с такава тематика.

Първата книга на издателството беше „Тайнствените сили в природата” от Камий Фламарион., но тогавашното общество не беше подготвено за такава литература и тя не се продаваше. Доктор Янчев е кръстникът на издателството. Посъветва ме да го кръстя на египетския бог на познанието и словото Хермес. След години му върнах жеста и издадох неговата  езотерична книга  „По спиралата на загадките”. Началото никак не беше успешно. Фирмата беше пред фалит, защото дължах много пари на печатницата  и имах малко продажби. Беше есента на 1991-ва година – едно смутно, преходно време.

И мисля, че точно тогава получих подкрепата на Бог. Сънувах една вечер много реален, цветен сън с моята баба, която ми каза, че трябва да намеря сили  и да продължа напред. Това ми помогна да повярвам в себе си и в своя успех. Големият парадокс в живота ми е, че макар да бях пред  фалит, се мобилизирах и изградих стратегия за поредицата  „31 забравени любовни романа”, която се оказа изключително успешна и ме  оттласна от дъното, за да тръгна нагоре. Продадох за три дни 15 000 бройки, след това разпродадох още 45 000 екземпляра във Велико Търново, Пловдив и София. Тогава разбрах, че съдбата ми се е променила и че Бог ме е докоснал.

Изпращаме една трудна година за бизнеса и хората в България. Как се справяте с предизвикателствата на новото време?

Издателство  „Хермес” никога не се е борило за оцеляване. Ако една фирма започне да се бори за оцеляване, няма как да не фалира. Това важи и за държавата, защото 30 години ни говорят за оцеляване. Не трябва да говорим за оцеляване , а за стратегия за развитие. Като солидно издателство, ние разчитаме на базовата наличност, която имаме и подсигуряваме активните си заглавия, за да имаме минимално ниво на реални приходи. Постоянно внедряваме нови продукти, които се отличават от останалите.

Например „Тънкото изкуство да не ти пука” на Марк Менсън  вече три години е в класацията за най-продавани книги и стигна продажби от 55 000 екземпляра. Това е нов продукт, който е  адекватен на съвременната мисъл на хората. Успешно продаваме и книги в детския сектор. На издателство  „Хермес” му отива да продава луксозни заглавия, а не книги за два или три лева. Книгата на Джейми Оливър ни струваше  60 000 лева, но успехът й ни донесе добри приходи. Акцентираме върху знакови автори и знакови заглавия.

Коледната романтична книга на Джени Хейл е изключително успешна. Тиражът й се разпродаде за три седмици. Чрез нея превзехме нишата на романтичните коледни книги. Издателят трябва да усеща пулса на читателя и  да изпреварва събитията.

Годишно издавате над 240 книги, половината от които са нови заглавия. Каква е рецептата за тази изключителна продуктивност на фона на трудностите в книгоиздателския бранш?

Ние сме много добре организирана система. Вече сме готови със заглавията за първото тримесечие на новата година – те са преведени, редактирани и някои от тях имат корици. Най-вероятно сме единственото издателство в България, което прави месечна програма по дати. Всичко това е въпрос на много стабилна организация, която се постига невероятно трудно. Всеки вторник  пускаме пет заглавия, от които две или три нови. Месечно издаваме около 22 книги. Спираме да издаваме  единствено в периода от 15 декември до 10 януари.

Ние сме едно  от първите частни издателства в България с голям принос за развитието на частното книгоиздаване. Шегувах се като казвах, че сме едни от първите европейци, защото още в началото на 90-те години чакахме за визи и ходихме по Европа да сключваме договори, за да издаваме. Бяхме едни от първите, които влязоха в европейското пространство, за да осъществят  контакти с европейски и световни писатели.

Създадохме история на самите писатели и продължаваме да я създаваме. За този период  всеки от тях има издадени при нас поне осем книги . Такива автори са Владимир Зарев, който има 12 книги от нашето издателство, Георги Мишев и  много други. Успяхме да върнем на читателите позабравените книги на Блага Димитрова.

Опишете с няколко думи какво е за Вас издателство „Хермес”.

За мен издателска къща „Хермес” е съдба и Божие провидение! Имал съм различни пътища в живота си. Можех да стана учител в Родопите, да бъда научен работник и дори депутат, но съдбата ме е запазила, за да създам издателство „Хермес”.

Какви са  очакванията Ви за развитие на книгоиздаването в България след новата политическа обстановка у нас и смятате ли, че ще се запази 9% ДДС за книгите?

За да прескочим пандемичния праг  от една страна ни помогна добрият маркетинг.  От друга страна предишното правителство създаде успешна система за подкрепа по време на локдауните. Когато затворихме книжарниците, включихме служителите ни в програмата  60/40. На втория локдаун постъпихме  по същия начин, но тогава подкрепата от държавата вече беше  75% от брутната заплата на работника.  И в трите локдауна  служителите ни ,макар че не работиха, бяха осигурени финансово.

Получихме и финансова помощ като издателство от европейските фондове в размер на около 200 000 лева за този период. Другата реална подкрепа беше 9 % ДДС за книгите. Благодарение на държавата и европейските фондове успяхме да съхраним екипа си и бързо да се възстановим. Мисля, че през месец ноември трябваше да има локдаун  като се използва добре отработената вече схема на държавната администрация. Очевидно на сегашната власт не й се дават пари за това.

Не е ясно дали ще се запази  и  9% ДДС за книгите.  Най-големият удар, който можем да получим е връщането на 20% ДДС за книгите. Това, което сме получили като бонус за две години, сега държавата ще си го върне от нас обратно и ще ни постави в много неприятна ситуация. Ние сме в тревожно очакване от новите политици, които идват на власт и дават много обещания, но остава много малко време до 31 декември тази година и трябва да се вземе отговорно решение.

Наближава най-светлият християнски празник, Коледа. Вашето коледно пожелание към нашите читатели.

Този вирус промени света. Сякаш в полета си към технологиите и могъществото човекът се беше самозабравил. Пандемията ни показа всъщност колко сме слаби, тя ни покоси психически и остави траен белег както при по-възрастните, така и сред децата.

Моето пожелание е пандемията по –бързо да свърши и да започнем да се възстановяваме, да придобиваме нормалния си човешки облик, нормалното си усещане за свобода и общуване, за да продължим по своя естествен път.

Благодаря Ви за интервюто!

Антон Гърдев

m.filibe.com