Стартира кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“

Стартира кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“

С 15 нови дръвчета се обогати зеленината в двора на МБАЛ „Свети Пантелеймон“ при официалния старт на кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“, която се провежда по инициатива на дирекция „Екология и управление на отпадъците“ съвместно с ОП „Градини и паркове“.

„Това е част от мащабната програма на Община Пловдив за по-чист въздух. Оценяваме всяка възможност да засадим повече растителност край лечебни заведения, училища, детските градини и ясли, други обществени сгради и пространства“, заяви заместник-кметът по екология и здравеопазване Анести Тимчев.

„Всички дървета, които сега засаждаме – чинари, ели и кипариси, са собствено производство“, отбеляза директорът на „Градини и паркове“ Веселин Козарев. Той припомни, че облагородяването на двора на „Свети Пантелеймон“ започна преди осем години, когато там бяха засадени 550 дървета.

„Подкрепяме всяка зелена инициатива на общината, защото за нас и нашите пациенти е важно дворът ни да е своеобразен оазис“, каза от своя страна заместник-управителят на болницата инж. Марко Иванов.

В залесителната акция се включиха също заместник-кметовете на район „Южен“ Павел Милушев и Панко Енев.

Дръвчета бяха засадени и край Комплексния онкологичен център и Кожния диспансер,  предстои и акция в двора на Центъра за психично здраве. Кампанията „Посади дърво – вдишай дълбоко“ ще продължи през пролетта и есента на 2022 г.

Заместник-кметът Анести Тимчев съобщи, че се разработва и целогодишна програма за доброволчески инициативи на граждани за възстановяване и развитие на зелената система, като особен акцент ще бъде поставен върху пловдивските тепета.

www.plovdiv.bg