„Запознайте се – Пловдив и още“ – новият пътеводител за Пловдив, написан с много любов и вдъхновение

Книгата „Запознайте се – Пловдив и още“ събира легенди, история, култура, събития.

Изданието е плод на дълготрайния труд на авторката Румяна Титерякова, която е дългогодишен екскурзовод.

От книгата, която излиза с логото на пловдивското университетско издателство „Паисий Хилендарски“  ще научите любопитни факти за Пловдив, Асеновград, Хисаря и ще си припомните познатото.

Ще се разходите в града на тепетата, ще се потопите във водите на хисарските минерални бани, ще усетите магията на Родопа планина и благослова на древни светилища и не толкова древни свети места за християни и мюсюлмани.

„Новата книга е плод на почти 50 години работа и е в помощ не само на колегите ми, а и за неспециалисти“ – споделя писателката. И добавя, че преди да започне работа върху нея, последните пътеводители са били от 1987 година, а излязлата през 90-те години книга за Пловдив от историци би могла да се ползва само като допълнение от екскурзоводите.

Книгата е един учебник по Пловдивознание, написан достъпно и опиращ се на достоверни и проверени факти. Илюстрирана е с прекрасни снимки на фотографа Димитра Лефтерова, които не просто допълват, те говорят и създават настроение, показвайки нашия град в четирите сезона.

„Нашият район е уникален с това, че съчетава артефакти от най-дълбока древност до наши дни и те успешно се допълват без да се разграничават“ – разказва Титерякова.

От Пловдив тръгват множество маршрути и той е олицетворение на стиха „земя като една човешка длан“, защото си има всичко:  „От една страна Родопите, от друга страна Стара планина и Средна гора, минерални извори, Розовата долина. Имаме си всичко, липсва ни само реклама“.

Книгата „Запознайте се – Пловдив и още“ е чудесен пример  за успешно сътрудничество между бизнес и туризъм, тя е увлекателно четиво, написано с много любов, вдъхновение и уникални исторически факти, което ще накара всеки читател да се влюби в Пловдив и неповторимата му атмосфера.

Снимки: Димитра Лефтерова

Антон Гърдев
m.filibe.com