Грейнаха светлините на коледното дърво в Стария град

Събитието обедини всички етнически общности в Пловдив

„Преди 9 години заедно с тогавашния директор на ОИ „Старинен Пловдив“ Амелия Гешева засадихме елхичка. Тя бе толкова малка, че се бояхме дали ще се хване. Сега ни гледа величествено, грее със светлините си, радва ни, затова че сме заедно и ни дава надежда.“, каза директорът на ОИ „Старинен Пловдив“ – Елена Кантарева. Тя, заедно с колегите ѝ от Общинския институт за поредна година успяха да превърнат празника в събитие.

Преди да бъдат запалени светлините на Коледното дърво, бе открита изложба „Старият град в четири сезона” на Димитра Лефтерова. Великолепните ѝ фотографски платна са разположени на 4 локации в Стария град – Балабановата къща, къща Хиндлиян, къщата на Златю Бояджиев и до самия Лапидариум. Обособени са и Коледни кътове за снимки на всеки, който иска да има спомен – настроение от Стария град.

„За мен е голяма чест и съм много развълнувана, че в такъв момент, когато запалихме светлинките на най-красивата елха в града, елхата на светлината и надеждата, открихме изложбата „Старинен Пловдив в четири сезона“. Много благодаря на ОИ „Старинен Пловдив“, че избраха фотографиите ми, за да покажем колко красиви са обектите на Старинен Пловдив и лете, и зиме, и пролет, и есен.

Много благодаря на доцент Елена Кантарева, на Донка Налбантова, на Гергана Костадинова и всички, благодарение на които тази изложба се осъществи”, каза при откриването авторът ѝ Димитра Лефтерова.

И вместо да се порадва на добрите думи от гостите на тържеството, тя отново грабна фотоапарата, за да снима – фолклорната група от СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” с техния танц от сърцето на Тракия, Макси – най-малкият представител на руската общност, който отправи коледен поздрав със стих, д-р Ахавни Кеворкян от арменската общност, представителят на еврейската и после всички заедно пред Коледното дърво.

То бе предпочитано място за снимки и от деца, посещаващи детска градина в Стария град. „Дъщеря ми каза, че няма да си тръгнем, докато не светнат лампичките на елхата. Наложи се и таткото да дойде при нас, че се е притеснил, задето се бавим. То пък стана голям купон”, сподели майка на едно от децата. Хлапетата останаха доволни и от почерпка в края на вечерта, дадена за всички от екипа на ОИ „Старинен Пловдив”.

Празникът „Светлина и надежда в Стария град“ продължава на 16 декември с изложба от творби на ученици от паралелките по изобразително изкуство на СУ „Св. св. Кирил и Методий” (по повод 50-тата годишнина от основаването на училището) и на 20 декември с Коледна изложба и концерт на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив в Къща „Верен Стамболян“.

www.gustonews.bg