Коледната елха в Пловдив грейна

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Коледната елха в Пловдив грейна

Грейнаха светлините на коледната украса на пл. Стефан Стамболов и Главната улица, а фойерверките, които озариха небето, поставиха началото на честванията за едни от най-чаканите и любими семейни празници – Рождество Христово.

Кметът Здравко Димитров даде старта по време на тържеството пред Коледното дърво до общината. На сцената любими песни изпълниха Хорът на пловдивските момчета „Стефка Благоева“ към ЦПЛР-ОДК с диригент Милка Толедова; Вокална група МАГИЯ от „Арт Войс Център“ с ръководител Румяна Иванова.

„Запалването на светлините на Коледното дърво е един красив момент, който се превърна в традиция за Пловдив, очаквана с нетърпение от децата. Коледа е времето на добрите пожелания, защото тя носи усещането за нещо свидно и мило, за семеен уют и топлина. Време, когато целият свят грее с милиони светлини. Коледа носи усещане за надежда и ново начало. Надявам се Новата година да бъде по-добра за всички нас!“, каза кметът Здравко Димитров.

Пловдивската елха е висока 13 метра, с над 4 хиляди зелени клончета и отново изглежда внушително. Изработена е от единствения на Балканите производител на елхи, който се намира в гр. Раковски. Пловдивската елха тежи около 1 тон, а заедно с украсата – 1.5 тона.

Празнична програма с музика, песни и танци ще има на 24, 25 и 26 декември, когато на откритата сцена пред общината по традиция ще се изявят талантливи пловдивски деца.

За първи път ще има и специален кът, изработен от възпитаниците на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства в Пловдив, където всички желаещи – малки и големи, могат да си направят снимки за спомен сред красивата празнична украса, и разбира се с Добрия старец!

Красивият декор е с елхички, ангели и снежни човеци, в които има специални места за желаещите да се фотографират с лицето си в празнична атмосфера.

Празнично ще бъдат украсени още много любими за пловдивчани места. Фондация „Пловдив 2019“ се погрижи отново за украсата на Римски стадион и Малката главна, парковете по райони също светват с украса и празнична програма, организирана от кметствата.

За поредна година екипът на Общински институт „Старинен Пловдив” отправя покана към пловдивчани за празника „Светлина и надежда в Стария град“. Той отново ще събере представители на различните етноси, приятели и партньори, за да запалят ЗАЕДНО светлините на живото коледно дърво, на площад „Атанас Кръстев” (Лапидариум).

Тазгодишното издание на празника представя екстериорна изложба „Старият град в четири сезона” на фотографа Димитра Лефтерова; фотокътове в дворовете на къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев), Балабанова къща и къща Хиндлиян); изложба с творби на ученици от паралелките по изобразително изкуство на СУ „Св. св. Кирил и Методий” (по повод 50-тата годишнина от основаването на училището), коледна изложба и концерт на студенти от АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“- Пловдив в ново реставрираната къща на „Верен Стамболян“.

Запалването на светлините в Стария град е на 2-ри декември (четвъртък) в 17:00 ч. на площад „Атанас Кръстев” (Лапидариум).

www.plovdiv-press.bg