Откриват преобразената Градска художествена галерия за 3-ти март 2022 година

Постоянната експозиция на Градската галерия скоро ще отвори врати с реставрирана сграда, обновена художествена експозиция и преобразено дворно пространство.

По този повод днес Кметът Здравко Димитров посети на място Постоянната експозиция на ул. „Съборна“№14А в Стария град и се запозна с дейностите по реставрация и реновиране. В момента се работи по дворното пространство. Кметът бе придружен от заместник -кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов, а на място ги посрещна Красимир Линков – директор на ГХГ Пловдив.

Припомняме, стартът на дейностите по реставрация и реновиране на Постоянната експозиция на Градска художествена галерия – Пловдив бе даден през пролетта на 2019 г. В събитието тогава взеха участие авторите на проекта – архитектите Петко Костадинов и Иван Костадинов, представителите на консорциума – изпълнител на ремонта Андон Димитров и Николай Иванов.

Възложител на ремонтните работи е Градската художествена галерия, а за техен изпълнител беше избрано обединението ДЗЗД „Реставрация на Галерия Пловдив“ („Астра Билдинг Груп“ ЕООД и „Николай Ом“ ЕООД), след провеждането на търг за обществена поръчка, на който се явиха общо трима кандидати. Стойността на дейностите само по сградата е 1381 418 лв. с ДДС. Строителният надзор се осъществява от „Акорд Проект” ООД.

Историческата сграда, паметник на културата с местно значение, е построена за Девическа гимназия през 1881г. по проект на прочутия архитект Йосиф Шнитер. Проектите и всички планирани дейности бяха съгласувани с Националния институт за недвижимо културно наследство (ИНКН).

Извършени бяха значителни по обем реставрационни дейности, като в максимална степен се съхрани автентичният облик на фасадите и конструкцията на сградата. Изцяло е подменена дограмата на прозорците, монтирана е нова подова настилка от чамова дървесина, направи се пълна реконструкция на покрива и подпокривното пространство, част от което е превърнато в допълнителна експозиционна площ, където ще се представи съвременно изкуство.

Една от задачите на реновирането на музейната сграда беше разширяването на нейната експозиционна площ, за да се осигури възможност Градската галерия да покаже пред публика повече произведения на изкуството от своя фонд, в който се съхраняват над 7400 творби на живописта, графиката, скулптурата, фотографията и приложното изкуство.

За по-доброто опазване на изложените експонати е изградена централна климатична система, както и съвременни системи за пожарна и аварийна безопасност, за наблюдение и охрана. Монтирано е ново стълбище, чиято иновативна конструкция значително облекчава натоварването на сградата.

Кметът Димитров изрази задоволството си от факта, че за първи път Постоянната експозиция ще бъде напълно достъпна за хора със специфични потребности благодарение на присъединяването на допълнителен общински терен към нейния двор, който дава достъп с автомобил непосредствено до сградата.

За окончателното оформяне на алеята за достъп са необходими още средства, които се очаква да бъдат планирани с бюджета за следващата година. Предаването на имота е извършено с решение на Общинския съвет. През 2018г. по проект на галерията, финансиран от Агенцията за хората с увреждания, беше изградена рампа за трудноподвижни граждани, както и вътрешен асансьор за тях.

„Сградата с прилежащото ѝ пространство се отваря към улица „Съборна“. Като изложбено пространство ще се използва и самият двор, тъй като това е място, през което преминават всички туристи в Стария град. За неговото преобразяване се използват естествени материали, като новите терасовидни площадки се настилат с паветата, останали след ремонта на бул. „Васил Априлов“.

Ще се оформят кътове за почивка със свободен достъп за туристи, каквито няма много в Стария град. Постепенно се изграждат две обособени площадки. Едната се оформя като малък амфитеатър със сцена и екран и ще предлага възможности за камерни спектакли, прожекции и беседи. А другата ще е детска тематична площадка с уреди за игра, съдържащи елементи от художествени произведения с образователна цел“, разказа директорът на галерията..

Стойността на преустройството на външното прилежащо пространство възлиза на 500 000 лв.

Обновената художествена експозиция ще включи към 300 произведения – най-доброто от българското изобразително изкуство, притежание на галерията, от епохата на Възраждането до наши дни, подредено хронологично. Всички експонати преминават през реставрационното ателие на галерията за почистване, реставрация, рамкиране.

В залите, в които са изложени картини от най-значимите ни художници, ще се монтират съвременни технически средства за дигитално представяне на техни произведения, намиращи се в други музеи в страната. Така посетителите ще обогатят познанията си за цялостното творчество на автора.

За най-младата публика са предназначени две зали на първия етаж в сградата. В едната ще се организират образователни занимания в областта на изобразителното изкуство, а другата се обзавежда за игрово общуване с него.

Официалното откриване на обновената сграда, новата експозиция и преобразеното дворно пространство е планирано за 3 март 2022 година, в деня на Националния празник на България.

m.filibe.com