Представиха ученическия литературен блог „Либра“

Премиерата на „Либра“, първият ученически литературен блог в Пловдив , обедини младежи с творчески способности и техни приятели от двете Езикови гимназии „Иван Вазов“ и „Пловдив“.


Блогът се появява преди година, когато единайсетокласникът от ЕГ „Иван Вазов“ Симеон Марков, тогава председател на Ученическия съвет към неговото училище, търси възможност да приобщи творящите ученици, които нямат общо пространство за изява. „Тогава подех проекта, поверен ми от моя класен ръководител г-жа Елена Вързилова, която ми преподава и по литература, за блога „Либра“ – споделя пред Радио Пловдив ученикът.

В отговорността за блога, както сам я определя, той въвлича своя приятелка от съседната езикова гимназия „Пловдив“ Марина Узунова. С нея е съученик от малките класове и имат зад гърба си различни общи литературни проекти. Затова и тя приема предизвикателството. Така блогът започва като разговор на литературни текстове – поезия, теория, критика. А името „Либра“ се оглежда и в мотото „ЛИтература Без гРАници“ – https://libra-literaturabezgranici.blogspot.com/

„Според нас, литературата не може да бъде нещо, което може да се измерва с граници и именно идеята, че тези граници може да бъдат изменяни чрез нея, е важно“ – обяснява Марина. Година след онлайн литературния диалог между нея и Симеон, двамата отварят границата и на блога.

Предстои да се намери вариант за участие и на други младежи да творят в него. Това е и каузата на двамата единайсетокласници – да обединят гимназиите, които делят един двор, да създадат и развиват приятелства и общи инициативи, да покажат, че училището може да вдъхновява.

www.radioplovdiv.bg