Приемат завления за еднократна помощ от 300 лeва за отопление

Повече от 100 заявления за еднократна помощ от 300 лв. за отопление са подадени до този момент в Агенцията за социално подпомагане в Пловдив.


Срокът, в който хората и семействата в нужда могат да заявят нужда от подкрепата изтича на 23 ноември.

Еднократната помощ ще получат през декември семейства и хора от уязвими групи. Това става възможно с новото постановление на Министерския съвет, гласувано за преодоляване на последствията от увеличението на цените на горивата в следствие на извънредната ковид-обстановка.

Във всички дирекции за социално подпомагане в Пловдив се набират заявления, съобщи ръководителят на Агенцията за социално подпомагане в Пловдив Надя Танева. По думите ѝ, 300 лева ще получат и част от 1537-те пловдивчани, кандидатствали до 31 октомври за помощ от 523, 55 лв., но получили отказ за нея. Одобрени ще са всички, които отговарят на няколко условия, посочи Танева:

„Правоимащите хора са тези, които са надвишавали дохода със сума до 30 лв. и тези, които имат непълна регистрация от 6 месеца в Бюрата по труда. На тези 2 групи хора, на които сме отказали на това основание, автоматично ще бъдат преведени сумите от 300 лева. А другата голяма група са тези, които не са подали в срок или по една или друга от тези причини.“

След 23 ноември, когато изтича срокът за кандидатстване, ще стане ясно и колко хора и семейства в нужда ще я получат идния месец. От Агенцията призовават документите да се подават по възможност по електронна поща. За целта са обявени 10 имейла, съобщи Надя Танева.

За другата помощ за отопление – от 523, 55 стотинки, за която срокът изтече в края на октомври, тази година са одобрени и вече я получават 5180 пловдивчани.

www.radioplovdiv.bg