Премиера на романа „По релсите“ от Невена Митрополитска в Пловдив

Премиерата в Пловдив на романа „По релсите“ от Невена Митрополитска е на 5 ноември от 18 часа във „Винтидж кафе“, в Дома на културата „Борис Христов“. 

Романът ще бъде представен от редактора Красимир Лозанов и авторката. Художник на изданието е Люба Халева.

Събитието се организира с подкрепата на издателство „Жанет 45“. Невена Митрополитска пристигна от Канада, за премиерата на третия й роман. За него критиците казват, че е един вълнуващ, майсторски написан и много важен откъм социални послания художествен текст.

От издателството пишат за сюжета: Старица се взира в миналото си – в безгрижното си детство, в последвалите го жълти звезди, във влака за Треблинка, очакващ я на кюстендилската гара през 43-а, в зрелостта си в народната република и в старостта си в наши дни. Петнайсетгодишната ѝ внучка – емигрантка в Канада, се бори с предателството и самотата. Ще намерят ли двете път една към друга? Дали пренесените през десетилетията горчиви уроци ще им послужат?

Невена Митрополитска е родена през 1969 г. в София. Завършила е руска и английска филология в СУ „Св. Климент Охридски“, библиотекознание и информационни науки в Université de Montréal. Автор е и на романите „Анна и планината“ (2015 г.) и „Дарът“ (2019 г.), издадени също от Жанет 45.

От 2002 г. живее със семейството си в Монреал, Канада.

„Този роман разказва с финес, лекота и съпричастност моменти от историята на евреите в България – и на оцелелите, и на депортираните. Текстът допълва и усложнява образа на миналото, намесва темите за чуждостта и емиграцията, за сложността да бъдеш и да останеш добър и за трудното удържане дори на онези нишки, които ни свързват с най-близките.“ – Амелия Личева

www.radioplovdiv.bg