Професор Румен Стоянов получи Националната награда за чистота на българския език „Доктор Иван Богоров“

Професор Румен Стоянов е тазгодишният носител на Националната награда за чистота на българския език „Доктор Иван Богоров“.

Призът му бе връчен в Карлово, родния град на Богоров.

Не очаквах такава чест. Приемам наградата като потвърждение, че и днес делото на д-р Иван Богоров за чистота на българския език е много необходимо. След турско владичество сме излезли с език, пълен с турцизми, сега го пълним със западнизми, основно с англицизми. Сега обаче е доброволно„, посочи в интервю за Радио Пловдив професор Стоянов.

Той бе един от 3-мата предложени за наградата, освен него бяха номинирани и учителите Татяна Йотова и Веселин Веселинов. Професорът бе номиниран от друг носител на наградата – академик Благовеста Касабова.

Проф. Румен Стоянов е автор на 32 книги, сред тях – 9 сборника с поезия и 16 книги с проза. Той е сред най-ярките радетели за българския език, има над 200 тематични публикации за чистотата на езика ни.

Професорът е преподавал португалски и испански език в СУ „Климент Охридски“, в университети в Куба, Португалия, Мексико, Аржентина, Испания и Бразилия, почетен доктор на няколко университета. Бил е дипломат, културен аташе в Бразилия и Португалия.

Той един от основателите на Съюза на преводачите в България.

www.radioplovdiv.bg