Народният певец Добрин Добрев представи новата си книга „Разпалени въглени“

Народният певец Добрин Добрев представи новата си книга „Разпалени въглени“

novini
Да запазим уникалния български фолклор

„Аз бях в Котел, за да запиша най-новите народни песни с Галина Дурмушлийска. Направихме чудесни дуети и солови изпълнения и така сложихме началото на нашия нов компакт диск като се надявам до края на тази година да излезе“, разказва народният изпълнител Добрин Добрев.

Той е автор на книгата „Разпалени въглени“:

„Книгата „Разпалени въглени“ аз бих нарекъл книга памет. В нея разказвам за различните хора, които срещнах като отделям голяма част за живота на народната певица Верка Сидерова, която навремето ме взе в София на 13 години години. Аз съм продукт на детския конкурс „Родна стряха“ от 1986 година в радио София, когато станах лауреат.

Верка Сидерова беше в комисията и така получих поканата да дойда да уча и живея в София. След това последва участие в други радиопредавания, записи в радиото. Много съм свързан с Българското национално радио, което притежава голяма част от моите песни“, допълни Добрев. Всички песни са записани в оркестъра на БНР с диригент Димитър Христов.

„По-голямата част от записите ми са правени в периода, когато диригент беше Добрин Панайотов, след това доста години Христофор Раданов и сега Димитър Христов. Това е най-хубавия оркестър за българска народна музика. Изключителни професионалисти свирят в този оркестър. Можем да бъдем горди, защото аз смятам, че никоя държава не може да се похвали с толкова виртуозен оркестър. Изключителни професионалисти свирят в този оркестър“.

В Книгата „Разпалени въглени“ той разказва за дейци на културата, певци, артисти, с които е работил.

„Разказвам за Радой Ралин, за актрисата Ружа Делчева, за Елисавета Багряна, с която имах среща още като ученик. Аз сътрудничех на вестник „Средношколско знаме“ и тогава главната редакторка, светла ѝ памет ме изпрати на един 8-ми март да поднеса от името на средношколците приветствен адрес тогава на Елисавета Багряна. Това беше привилегия на съдбата тази среща“.

www.bnr.bg

m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев