Народната певица Ивелина Димова стана диригент на хора към ансамбъл „Силистра“

Тя напусна ансамбъл „Филип Кутев“, след като бе солист 18 години

novini
Да запазим уникалния български фолклор

Солистката на ансамбъл „Филип Кутев“ Ивелина Димова е вече диригент на хора към Ансамбъла за народни песни и танци „Силистра“ към Народно читалище „Доростол 1870“.

Народната певица Ивелина Димова, наричана Гласът на Добруджа, постави край на кариерата си във „Филип Кутев“, но не и на певческите и творчески планове. От 1 октомври ще отвори врати нейната Школа за народно пеене в крайдунавския град, която ще се казва „Глас от Добруджа“.

Ивелина Димова прекарва 18 години като хорист и солист на ансамбъл „Филип Кутев“. Започва с ентусиазъм, мечти и желание за развитие.

„18 години – това бяха години, изпълнени с много емоции, разностранни емоции. В началото бях една от големите щастливки, че още след завършването ме приеха в Ансамбъла“, каза за БНР Димова.

Едни от ценните уроци по пеене получила от диригента Георги Генов: „Мен ме научи как се пее, как да извадя гласа си, тогава се научих да извадя най-доброто от гласа“.

Майката на Ивелина Димитрова е била приета като певица в ансамбъл „Тракия“, но обстоятелствата не ѝ позволяват да продължи кариерата си. Леля ѝ пее в ансамбъл „Добруджа“ в Добрич. В семейството им има и хореограф и винаги народната музика е била част от ежедневието им. Може би не е имало как да избера нещо друго, с усмивка споделя Ивелина Димова.

Преди 20 години става лауреат на конкурс на БНР.

„Кариерата ми на професионален изпълнител започна в радиото с оркестъра за народна музика, когато станах лауреат на конкурса, който водеше Олга Сагаева в „Рано в неделя“. Тогава записах първата си професионална песен“.

Вече е започнало обновление на Ансамбъл „Силистра“ с нови певици, и Ивелина Димова се надява посоката да е добра.

www.bnr.bg


m.filibe.com

РУБРИКА ЗА БЪЛГАРСКА НАРОДНА МУЗИКА

Уважаеми любители на българската народна музика, очаквам Вашите репортажи, материали и снимки, свързани с уникалния ни фолклор у дома и по света на личния ми e-mail: [email protected]. Благодаря Ви! 

                                                               Антон Гърдев