Гласуват пробно с демо-машини в район Западен и район Северен

Днес пробна машина за гласуване ще има в кметството на район Западен от 9 до 13 часа и пред сградата на ГРАО в район „Северен“ от 12 до 15 часа.

Вчера 24-ри души гласуваха пробно по време на демо-вота в  пловдивския Район Централен в рамките на един час. Демо-машина беше инсталирана за около половин час първо в сградата на районното кметство, а след това се пренесе и в централната сграда на общината на площад „Стефан Стамболов“.

Интересът е главно от възрастни хора, обобщи Антон Вътов от 16-та РИК, който даваше разяснения в случай на нужда. Въпросите, обаче, се оказва, че не са за машинния вот, а дали трябва избирателят да има зелен сертификат, за да гласува, както и ще трябва ли да минава на тестове преди вота.

Машинното гласуване отнема под минута, убедиха се хората.

Графикът за всички райони в града може да се проследи в сайта на 16 РИК  Пловдив град.

Машините ще се инсталират в секционните комисии ден преди вота, но ще бъдат пуснати сутринта в самия изборен ден, съобщи Антон Вътов. По думите му, представителят на фирмата, който ще го направи, няма да е в секционната комисия през целия ден, но комисите ще разполагат с карта с телефона и името му, за да го сигнализират, ако машината откаже или се появи проблем с нея.

Вижте видео от разяснителната кампания на ЦИК: