Елица и Анастас, които създадоха първата българска книжарница във Виена: Buchnica ни носи удовлетворение и смисъл

„Искаме книжарницата да бъде място за обмен на книги и идеи”, казват Елица и Анастас Николови

Елица и Анастас са от онези красиви и вдъхновени млади хора, които само с усмивката си са способни да увличат и печелят привърженици за каузата си. А тяхната кауза е повече от важна и смислена – поддържането на място, където българите в Австрия да могат да си купят книги на роден език, да се срещат със съвременни автори и да обменят идеи. Buchnica посрещна първите си приятели още в края на 2019 г, а оттогава там са се провели няколко литературни четения и представяния на книги.

Елица е завършила психология, а Анастас – информатика. Двамата са работили като учители в България, защото вярват, че е изключително важно да помагат за израстването на грамотно поколение. Във Виена са от малко повече от две години. Докато се адаптират към местните правила и търсят нова творческа реализация, те се опитват да възпитават и новия член на семейството – кучето Ману, което са осиновили от кучешки приют в Унгария.

Двамата обичат да четат много и различни по жанр произведения.

Живеем в дигитално време, в което информацията буквално лети. Защо решихте, че българите във Виена имат нужда от книжарница?

Елица: В началото всичко беше по-скоро романтична идея, родена в емоционален разговор с приятели. Потърсихме в интернет и видяхме, че в Англия, Кипър и други държави има книжарници с български книги, а в Австрия – не. Трябва да си призная, че в този проект има и голяма доза егоизъм, защото ние самите имаме нужда от книги, а е ясно, че не може непрекъснато да ангажираме приятели да ни носят в куфара от България. Разговаряхме и с много родители, които споделяха, че непрекъснато търсят детски книжки.

Започнахме все по-често да се замисляме, а един ден сложихме проекта на хартия, тоест описахме го с думи и така той придоби съвсем реални очертания. Роди се дори и името Buchnica – комбинация от немската дума за книга „ Buch” и българската „книжарница”.

Анастас: За сбъдването на тази идея много ни помогна нашият приятел Виктор, който и досега е твърдо до нас и ни подкрепя. Той ни запозна със собствениците на винарната WeinSelekt, които веднага прегърнаха проекта, отстъпиха ни втория етаж на помещението и ни насърчиха да открием книжарницата. В един момент всичко се завъртя толкова бързо и на 6 декември направихме официалното откриване.

Интересът към книжарницата ни показва, че българите тук наистина имат нужда от книги на роден език.

Днес вече човек може да „свали” желаната книга в електронен вариант или дори да я слуша като аудио книга. С какво ви привличат класическите книги?

Анастас: Вярно е, че книги вече могат да се четат и в електронен вариант, могат и да се слушат. Но ние сме романтици и вярваме, че още дълго хората ще имат нужда от хартията, от шума на разгърнатата страница, от мириса на мастило. Не се конкурираме с технологиите и не сме против тях, защото те са важна част от ежедневието ни, но сме убедени, че днес, освен хубава книга, търсим и истинско общуване. Затова и Buchnica е място не само за продажба на книги, а и за случване на прекрасни неща.

Елица: За нас е много важно книжарницата да бъде притегателен център за всички четящи и търсещи хора. Отворени сме за всякакви идеи и предложения и вече сме подготвили богат календар с културни събития за следващите месеци.

Кои бяха първите заглавия, които подредихте по рафтовете на „Бухница”?

Елица: Тъй като разполагаме с ограничено пространство, се налага да бъдем изключително внимателни в подбора на заглавия. Опитваме се да има книги от различни жанрове. Първата книга за възрастни беше много емоционален избор – „Калуня каля” на Георги Божинов. От детските книжки веднага взехме „Сам в гората” на Ваня Настанлиева, която е една история за приятелството и колко е важно то в живота на всяко дете.

Анастас: Имаме и книги за алпинизъм, например „Първите седем” на Боян Петров и „Погребани в небесата” на Питър Зукерман и Аманда Падоан. Имаме слабост и към съвременните български автори, предлагаме и преводна литература. Искаме да продаваме и книги на български автори, живеещи в Австрия. Не държим да изложим непременно комерсиални заглавия, а неща, които имат истинска естетична и литературна стойност. Всеки, който иска да си поръча конкретно заглавие, може да се свърже с нас и ние с удоволствие ще го доставим.

Какви са първите ви впечатления – какви книги търсят българите във Виена?

Анастас: Търсенето е изключително разнородно – от книги за маркетинг и здравословно хранене до криминалета и преводна чуждестранна литература. Търсят се и български автори. Имахме няколко запитвания за книгата „Падение и спасение: Изповедта на една хероинова наркоманка” на Весела Тотева.

Елица: Често при нас идват родители особено на по-малки деца, които искат да намерят подходящи книжки за децата си. За много от тях това е възможност да поддържат връзката на децата с майчиния език.

Готов ли е културният календар на „Бухница”? Какво ще се случи в книжарницата през следващите месеци?

Елица: Имаме много идеи, но не винаги ни стига физически времето да ги осмислим дори, защото и двамата работим и на други места. Със сигурност можем да съобщим вече за срещата с младите автори на издателство „Колибри” Соня Тодорова и Николай Ценков на 10 март. Ще представим и фотографа Иван Атанасов с иновативната му книга „България – живи пейзажи”, включваща повече от 100 страници удивителни фотографии от различни краища на страната.

Анастас: Нека не издаваме всичко в аванс. Всеки, който има интерес, може да следи страницата ни във Фейсбук, където обявяваме събитията. Най-важното при нас е, че всичко се върти около книгата.

Какво трябва да се случи в Buchnica, за да определите проекта си като успешен?

Анастас: Buchnica вече съществува и това само по себе си вече е успех. Успехът и провалът са относителни категории. За нас не е толкова важна статистиката – брой продадени книги, проведени срещи, реализирани мероприятия. По-важно е всичко това да ни носи удовлетворение и смисъл. Аз съм компютърен специалист, но тази работа не ми е достатъчна, за да се чувствам в мир със себе си и полезен на обществото. Книжарницата и всичко, свързано с нея, в момента ми носи много радост и позитивизъм.

Елица: Оказа се, че този проект изисква повече време и усилия, отколкото си представяхме в началото. Опитваме се да оптимизираме работата си така, че да прекарваме достатъчно часове в книжарницата. Щастлива съм, че имаме свободата да правим това, което желаем. В днешно време това също е успех.

Книжарница „Бухница” може да намерите на втория етаж на винарна WeinSelekt във Виена

Operngasse 30, 1040

Фейсбук страница: ТУК

Уебсайт: www.bgknigi.at

Интервю  на Елица Ценова
www.bulgaren.org