Григор Димитров е на осминафиналите на турнира в Париж след като отстрани Карен Хачанов

INDIAN WELLS, CALIFORNIA - OCTOBER 11 Grigor Dimitrov of Bulgaria celebrates match point against Reilly Opelka of the United States during their third round match on Day 8 of the BNP Paribas Open at the Indian Wells Tennis Garden on October 11, 2021 in Indian Wells, California. (Photo by Clive Brunskill/Getty Images)

Григор Димитров е на осминафиналите на турнира в Париж след като отстрани Карен Хачанов

Единственият българин в тенис елита Григор Димитров осъществи третия си обрат в последните шест мача от АТР тура, този път срещу шампиона от 2018 година Карен Хачанов във втория кръг на „Мастърс“ турнира в Париж – 4:6, 6:2, 6:0 за 1 час и 58 минути игра.

За разлика от предишните два случая в мачовете, този път обратът на българина стана факт благодарение не само на неговото повишено ниво, но и на повечето грешки на противника. Григор направи цели 10 непредизвикани грешки в първия сет и с това помогна на съперника си, но след това беше доста по-съсредоточен и ефективен. Показателен е и фактът, че той осъществи обрати при първа възможност във втория и третия сет, а „френският“ геврек в актива му е първи от осминафинала на Australian Open, когато го причини на Доминик Тийм.

Следващият опонент на топ ракетата ни ще бъде Александър Зверев или Душан Лайович, а иначе в световната ранглиста той вече заема 28-ма позиция с 1801 точки, а при следващ успех ще се изкачи с още едно място.

За осми пореден път в кариерата си (изключение е само дебютът през 2012-а в мача с Хуан Монако) Гришо преодоля втори кръг в Париж, като продължава да мечтае за повторение на рекордния си рейд до полуфиналите през 2019-а.

Първи сет

Григор сбърка подсечен бекхенд по диагонала, но след това записа първия си ас по такъв начин в полето за предимство за 15-15. Драйв-воле край мрежата се оказа допълнителен удар за завършване на следващото разиграване, но ключът към него беше отличен начален удар по правата, последван от атака на мрежата. Сгрешен ретур на Хачанов доведе до 40-15, а още един невърнат първи сервис приключи гейма – 1:0. Руснакът започна също доста убедително подаването си с невърната топка и ас по диагонала, а при първото разиграване принуди Гришо да сбърка с къс диагонал от бекхенд. Още една неточност от задната страна на ракетата на Димитров стана причина за 1:1.

Българинът предлагаше вариативност от сервис и миксираше по правата и по диагоналите, като записа още два уинъра и добави бързо спечелени точки за 2:1. Първият непредизвикано сбъркан форхенд по обратния диагонал на Хачанов доведе до 15-15, но като цяло перфектно пласирането му сервиси затрудняваха Григор да се включва в разигравания – 2:2. Димитров направи абсолютно същото – с непредизвикана грешка даде точка на съперника, но пък със солидния си начален удар не позволи никакви продължителни размени и загуба на време, за да поведе с 3:2.

Стратегията на Хачанов в малкото получаващи се разигравания беше изцяло да търси бекхенда на бившия световен номер 3 и да не се интересува от нищо друго, откриващо се пред него. Като цяло обаче първият сервис на руснака оставаше нерешима задача за Димитров и лочино се стигна до 3:3. Доминацията на подаващите бе продължена от Григор, който с два невърнати сервиса и един смач на мрежата набързо поведе с 40-0, а после Хачанов сбърка форхенд по обратния диагонал с остър ъгъл – 4:3.

Григор спечели с форхенд по обратния диагонал първата си точка при посрещане на първи сервис на съперника, но руснакът записа 2 аса и добави още една директна точка от начален удар за 40-15. Отново упражнението с форхенд по обратния диагонал се оказа успешно за Димитров и той за първи път в мача стигна до 30 на посрещане, но нищо повече – 4:4. И българинът трябваше да се справя с неприятна ситуация при 15-30, след като сгреши подсечен бекхенд по обратната права, а за съжаление скъса кордаж в неподходящ момент и трябваше да приеме, че има да защитава точки за пробив. Той ги отрази сравнително лесно, благодарение на страхотни начални удари, като серията продължи за авантаж. Поредната непредизвикана грешка от печеливша позиция обаче (форхенд по оголената права) върна равенството, а нов сбъркан форхенд от Григор го принуди да защитава нов брейк-бол, който стана факт след скован бекхенд в мрежата – 4:5.

Сантиметри разделиха Гришо от великолепен контриращ форхенд в движение, който размина излезлия на мрежата Хачанов, като това стабилизира донякъде поведението на руснака. Страхотен къс диагонал от форхенд на 31-вия в света пък му позволиха да се добере до два сетбола, но Димитров удължи гейма с първия си бекхенд-уинър по диагонала за 40-30. Мощен сервис и две бомби от предната страна на ракетата все пак приключиха първата част в полза на Хачанов – 4:6 след 37 минути игра.

Втори сет

Григор трябваше да премине през дюс в първия си сервис-гейм от втората част, но точно тогава пък пласира най-добрите си начални удари, за да дръпне с 1:0. Хачанов направи една от редките си непредизвикани грешки от бекхенд и се озова в неудобно положение при 15-30, като първият му сервис не му вършеше работа и трябваше да отразява две точки за пробив, защото губеше размените по диагоналите със задната страна на ракетата. Точно тогава обаче той заби четвъртия си ас, но форхенд-уинър по обратния диагонал след дълбок ретур на Гришо му осигуриха брейка за 2:0.

Хачанов закачи с милиметър линията при ретур с висока парабола и се закачи за гейма при 30-30, но като цяло сервисите на Димитров бяха достатъчно ефективни, за да му осигуряват предимство. Изненадващо обаче след добре изградена атака на мрежата той не завърши успешно с воле и позволи на иначе много борбения си съперник да запише минаващ удар. Все пак, поведението на Григор беше правилно, позитивно и офанзивно, като с втория си ас по правата в полето за предимство затвърди пробива си – 3:0.

Хачанов направи двойна грешка, ас и грешка от форхенд, след което записа невърнат начален удар и още един ас, за да се откъсне при 40-30, а шестата му директна точка от сервис му осигури гейма за 3:1. Григор спечели единственото дълго разиграване зад своето подаване с форхенд по диагонала, а иначе сравнително бързо взе следващите точки, записвайки и третия си ас, за да си осигури комфортен аванс от 4:1. Руснакът не можеше да се похвали с успеваемост на втори сервис, но първият му функционираше достатъчно солидно, за да намали без напрежение на 4:2.

Две волета на мрежата, ас номер 4 и изключителна къса топка от бекхенд във втория си удар в разиграването доближиха Димитров на само гейм от изравняването на сетовете – 5:2. Григор явно се чувстваше толкова уверен в изпълнението си на сервиси, че си позволяваше експериментални отигравания на посрещане, но въпреки това стигна до 30-30 и постави под напрежение съперника си, който отново изглеждаше обзет от напрежение. Двойна грешка на руснака осигури брейк-бол за първата ни ракета, но той бе отразен със смач по учебник. Грешка от форхенд по обратния диагонал отново даде възможност на бившия номер 3 в света и той с изключително класно воле край мрежата се възползва за 6:2!

Трети сет

Григор безпроблемно спечели сервис-гейма си и дори поведе с 0-30 от посрещане, благодарение на по-успешни ретури. Българинът направи от т.нар. „позитивни грешки“ при атака и пропусна шанс за троен брейк-бол, но впоследствие възможността за пробив дойде след пресилен форхенд на съперника. За съжаление, аут от ретур при много силен начален удар по правата неутрализира брейк-бола, но веднага дойде нов след дълго разиграване на основната линия и пропукване от задната страна на ракетата на Хачанов. Димитров опита няколко типа удари при размяна на 28 отигравания и сбърка по нелеп начин с опит за къса в мрежата, но противникът му не спираше да го затрупва с шансове за пробив и накрая се стигна до него с още една неточност на руснака – 2:0.

С повишена агресия от ретур шампионът от 2018 година опита веднага да се върне в мача, но Гришо имаше отговор за всичко и не само умело удължаваше разиграванията, защото знаеше, че може да разчита на грешка на съперника, но и записваше уинъри от нетипични позиции, за да поведе с 3:0. Хачанов записа двойна грешка и пресилен бекхенд за 0-30, но след това с хубав бекхенд по правата и още един ас си подсигури позицията в гейма.

Още една двойна грешка обаче осигури шанс за пробив на българина, но той не се възползва след непредизвикано пресилен бекхенд. Ас по правата бе последван от неуспешен опит за къса, което доведе до ново равенство, а после още една неточност със задната страна на ракетата доведе до брейк-бол, но Димитров я пропиля с непредизвикана грешка след странен отскок на топката. Българинът сякаш се повлия и от влошеното качество на игра на съперника си и също започна да ниже грешки, а геймът се превърна в най-непривлекателният от началото на двубоя по отношение на класата. Григор изведнъж реши да поправи това и с великолепен минаващ бекхенд реализира решителен пробив, за да се доближи съвсем до успеха – 4:0.

Гришо изобщо не се беше трогнал от драмата в над 10-минутния изминал гейм и поведе с 40-15 без много проблеми, само че трябваше да премине и през дюс, след като Хачанов пак повиши агресията от форхенд и рискуваше от всяка позиция. Двамата предложиха двете най-зрелищни разигравания в следващите мигове и си разделиха успеха в тях, но форхенд-уинърът с отскок по обратния диагонал на Димитров му осигури аванс от 5:0.

Сякаш след напрегнатия четвърти гейм и на двамата разбраха, че победителят е ясен и напрежението в отиграванията (най-вече на руснак) спадна, поради което за зрителите се получиха доста атрактивни удари и размени. Гришо получи още на посрещане мачбол, но Хачанов не му позволи да го материализира, само че секунди по-късно се стигна до втори. 31-вият в света отрази и него с излизане на мрежата, като демонстрираше борбеност да не загуби сета с „геврек“. Григор си извоюва трети мачбол с дълбок форхенд по обратната права, като този път се възползва и затвори мача убедително с 4:6, 6:2, 6:0 за почти 2 часа игра.

www.sportal.bg