Аграрният университет почита Димитър Димов

Аграрният университет в Пловдив организира днес серия събития, посветени на проф. Димитър Димов и 70 години от издаването на романа му „Тютюн“.

Ще бъде  представен филм, посветен на преподавателската дейност на Димитър Димов в Агрономическия факултет, ще има четене на романа „Тютюн“ на различни езици, както и  презентиране на мултимедия с фотоизложбата „Пловдивските адреси на Димитър Димов и романа“.

Организаторите са предвидили и официално откриване на портрет на проф. Димитър Димов и преименуване на една от читалните в библиотеката на негово име. Фотоизложбата е експонирана във фоайето на ректората на Аграрен университет. Събитието е по повод Деня на народните будители на 1 ноември.

От 1946 г. Димитър Димов е бил доцент във Висшия селскостопански институт (ВСИ) и е преподавал „Анатомия и физиология на домашните животни“. Докато е живял и преподавал в гр. Пловдив той черпи идеи за написването на романа „Тютюн“, чието първо издание излиза през 1951 г.

Събитието се организира в партньорство с: АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив, ПГВАД „Христо Ботев“ гр. Пловдив, ПГ по МСС „Пейо К. Яворов“ гр. Гоце Делчев и Национален литературен музей, Къща музей „Димитър Димов“ гр. София.

www.radioplovdiv.bg