Цици Дангарембга получи наградата за мир на Франкфуртския панаир на книгата

Според журито 62-годишната авторка е „не само един от най-значимите артисти в страната си, но и глас на Африка в съвременната литература“

Зимбабвийската писателка и режисьорка Цици Дангарембга бе удостоена с наградата за мир на немските книгоразпространители на Франкфуртския панаир на книгата, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Според журито 62-годишната авторка е „не само един от най-значимите артисти в страната си, но и глас на Африка в съвременната литература“.

Творбите на Дангарембга показват „социални и морални конфликти отвъд регионалното и отварят пространство за резонанс за глобалните проблеми на справедливостта“, се посочва в изявление на журито.

Наградата за мир, която е съпроводена от 25 000 евро парична премия, се връчва за принос към литературата, науката или изкуството в името на мира.

Призът бе връчен на зимбабвийската авторка в последния ден на Франкфуртския панаир на книгата. Тя получи приветствие от Аума Обама, полусестра на бившия президент на САЩ Барак Обама и дългогодишна приятелка на лауреатката.

Дангарембга е родена през февруари 1959 г. в Мутоко, тогавашна Родезия, днес Зимбабве. Следва психология в родината си и започва да пише пиеси. През 1988 г. е издаден дебютният й роман „Nervous Conditions“ – първи от автобиографична трилогия.

През 90-те години на миналия век се насочва основно към киното, като във филмите си поставя основно проблеми, предизвикани от сблъсъка между традиции и съвременност. По това време учи и кинорежисура в Берлин. През 2000 г. се завръща в Африка със съпруга си-германец и трите им деца.

www.impressio.dir.bg