Пловдивските университети минават на онлайн обучение

От днес Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Университетът по хранителни технологии, Акамедията по музикално, танцово и изобразително изкуство и Аграрният университет минават на онлайн обучение. Причината е изискването на „зелен сертификат“ за студенти и преподаватели, заложена в заповедта на министъра на здравеопазването.

Със заповед на ректора на Пловдивския университет „П. Хилендарски“ проф. Румен Младенов от утре учебните занятия и изпити на всички студенти, специализанти и докторанти във вуза ще се провеждат изцяло в електронна среда. Държавните изпити и защитите на дипломните работи ще могат да се провеждат само ако и изпитващите, и изпитваните притежават зелен сертификат. Забранява се достъпът на външни хора и до сградите, и общежитията на университета.

„От утре и ние минаваме изцяло на онлайн обучение“, каза пред Радио Пловдив ректорът на Аграрния университет проф. Христина Янчева.

В Университета по хранителни технологии също се въвежда електронно обучение, считано от утре, съобщи ректорът проф. Пламен Моллов. „Онлайн ще са както лекциите, така и ликвидационната сесия. Всички административни звена, включително и катедрите, минават на 50 % присъствие“, обясни той.

В УХТ още в края на септември са направили проучване колко от преподавателите и от студентите са ваксинирани или преболедували КОВИД-19. „Данните показаха, че само 10 % от студентите бяха имунизирани, а за 40 % няма никаква информация. При служителите 45 % са ваксинирани, а 17 % имаха сертификат за антитела“, каза проф. Моллов.

Около 3000 студенти се обучават в УХТ, от които около 600 са в сградата на ВУЗ-а в Пловдив.

В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство 790 студенти от утре също минават на дистанционно обучение, каза ректорът на АМТИИ проф. Тони Шекерджиева – Новак. „70 % от колегите или са ваксинирани, или са преболедували“, посочи тя.

Припомням, че първо Медицинският университет в Пловдив от началото на учебната година въведе изискването на ваксинационен сертификат или отрицателен PSR или антигенен тест.

Студентите ще продължат да се обучават дистанционно до влизането в сила на нова заповед на здравния министър, която отменя настоящата./bnr