Пресконференция с международното жури на Синелибри 2021

Пресконференцията ще се състои на 21 октомври, четвъртък, от 15:00 ч. в БТА.

Ще присъстват: изтъкнатият френски сценарист и актьор Гийом Лоран в качеството си на президент на журито; нашумялата френска писателка и киносценаристка Каролин Бонгран („Влюбеният Айфел“), прекрасният режисьорски тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов („Бащата“, „Слава“, „Урок“). С нетърпение очакваме и пристигането на миналогодишния носител на наградата за майсторска литературна адаптация за голям екран Бурхан Курбани, който също е част от журито на Синелибри 2021. Режисьорът на „Берлин Александерплац“ – адаптация на един от най-великите романи на XX век – ще се срещне с публиката на 19 октомври в кино „Одеон“, а на 21 октомври ще му бъде връчена статуетката за 2020 година.

Церемонията по награждаване на лауреатите от конкурсната програма ще се състои на 21 октомври от 19:30 ч. в зала 1 на НДК в присъствието на почитаемото жури.

Тази година в надпреварата участват 7 заглавия, обединени под знаковото име Плеяда: „Събитието“ на Одри Диван, „Денят на флага“ на Шон Пен, „Историята на жена ми“ на Илдико Енеди, „Три етажа“ на Нани Морети, „Париж, 13-и район“ на Жак Одиар и „Шахматна новела“ на Филип Щьолцл.

Непосредствено след обявяване на тазгодишния носител на наградата за майсторска литературна адаптация за голям екран ще видим американската продукция „Денят на флага“, в която Шон Пен, освен че е режисьор, си партнира с талантливата си дъщеря Дилън Пен.

Създаден въз основа на автобиографичната книга „Истинската история за фалшивия живот на баща ми“ на журналистката Дженифър Вогел, филмът блести с разтърсващи актьорски превъплъщения и с вълнуваща история, своеобразно пътуване в изследване на интимното.

Билети за филмите и събитията до края на фестивалния период: https://epaygo.bg/1058124692.

Синелибри 2021 ще се реализира с подкрепата на Столична програма „Култура”, Национален филмов център, Фонд „Култура“ на Община Варна, Община Бургас, Община Велико Търново, Община Габрово, Община Благоевград, с изключителното партньорство на Vivacom и със съдействието на УниКредит Булбанк, NESCAFÉ®Dolce Gusto, TatraTea, Avène, Joy Station, Фантастико, Storytel. Фестивалът е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Официален уебсайт: www.cinelibri.com

m.filibe.com