Откриват българо-китайски център за обучение в Аграрния университет в Пловдив

Официално откриване на Българо-китайски център за обучение ще се проведе днес в Аграрния университет – Пловдив.


LuBanWorkshop е съвместен българо-китайски проект, чиято цел е поощряване на сътрудничеството между университетите и бизнеса в областта на земеделието между Китай и страните от Централна и Източна Европа.

Проявата е в рамките на инициативата „Един пояс, един път“ за активизиране на международния обмен и откриване и насърчаване на таланти.

Изградена е съвременна база за професионално и практическо обучение, разработени са учебни програми с иновативно съдържание, осигурена е учебна литература.

Откриването ще се проведе синхронно в България и Китай чрез директна онлайн връзка.

Поканени са проф. Христо Бозуков – министър на земеделието, проф. Николай Денков – министър на образованието и науката, Н. Пр. г-н Дун Сяодзюн – Посланик на КНР в София, кметът Здравко Димитров. Тук ще бъдат и представители на Китайската търговска камара в България.

Ректорът на Аграрен университет проф. д-р Христина Янчева подчерта, че китайците се интересуват от екологично отглеждане на ябълки, като има финансиран проект в тази насока.
Момчил Станишев – директор на Центъра за насърчаване на сътрудничеството в областта на селското стопанство между Китай и страните от Централна и Източна Европа разказа, че има добри примери в област Пловдив. Зоните са две, едната е в Първомай, другата е в АУ-Пловдив.

Отделени са нови 200 декара за демонстрационна зона в университета, и отделно – 17 000 декара край Първомай. Съществува работещ проект за отглеждане на шафран и шафранови луковици.

www.radioplovdiv.bg